Over twee emmers en het einde van efficiency

26 maart 2022 |

Je probeert zo goed mogelijk een emmer met tien liter water over te gieten in een emmer van vijf liter. Uiteraard lukt dat niet en loopt de helft loopt op de grond. Stel je nu voor dat je dit iedere dag opnieuw aan het doen bent.

Als dit beeld past op jouw werksituatie dan heb je een probleem. Wat je wil kan niet.

De emmermetafoor gebruik ik in situaties waarbij de grote emmer dag voor dag, week voor week, steeds voller is komen te zitten door:

  • er zaken ‘tijdelijk’ bij te nemen die nooit meer weg gaan;
  • ‘ja’ te zeggen waar het beter een ‘nee’ had kunnen zijn;
  • te blijven hangen in zaken waarvan iedereen vindt dat jij er juist zo goed in bent maar waar je allang afscheid van had moet nemen.

Wat is de natuurlijke reactie?

  1. Harder werken. Steeds meer tijd stoppen in werk door ‘s avonds e-mail te gaan verwerken, de zondagavond erbij te nemen enz., waarmee je in een gevaarlijke neerwaartse spiraal terecht komt.
  2. Op zoek gaan naar nog meer efficiëntie en tools. Dagje timemanagement doen en de laatste productiviteitstools uitproberen om te zien of die je helpen de tien liter te managen zodat die past in een emmer van vijf.
  3. Eindeloos takenlijsten maken – het lucht wel op – maar er nooit toe komen om de acties die erop staan ook werkelijk te doen.

Het zal duidelijk zijn dat geen van deze strategieën fundamenteel genoeg is om je duurzaam uit de problemen te helpen. Er is gewoon weg praktisch een einde aan persoonlijke efficiency. Hier ontstaat de overgang naar het domein van persoonlijke effectiviteit en personal lean en dat kent hele andere logica.

Wat wel te doen?

En natuurlijk: een halfuur videobel afspraak met mij maken (vrijblijvend)

PS: Iedere gelijkenis met bestaande personen berust volledig op toeval. 🙂


PS: Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 1 beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *