Corvee en wat er mee te doen (4 tactieken)

12 augustus 2022 |

Corvee is in mijn wereld niet alleen vervelend, onvermijdelijk en huishoudelijk werk. Corvee zit in heel je bestaan ingebakken en dus ook in je werkleven.

Corvee is voor mij al het werk waar je geen energie van krijgt (en er misschien zelf wel leeg van loopt) en waar je niet goed in bent (en ook niet van plan bent heel veel in te investeren om er goed in te worden).

Het tegenovergestelde van corvee is Topwerk: je krijgt er energie van en je kunt het goed. Uiteraard willen we daar de meeste tijd aan besteden. Dat lukt het best als we regelmatig nadenken over het als corvee beleefde werk en dit terug kunnen brengen tot het realistisch minimum. Dat is het optimum. Helemaal zonder corvee is nu eenmaal niet mogelijk.

Corvee aanpakken gaat in 4 opeenvolgende stappen. Als stap 1 mogelijk is dan heb je 2,3, en 4 niet nodig. Als stap 1 niet mogelijk is ga je door naar stap 2 enz. Laten we 2 voorbeelden toepassen op deze 4 stappen. De eerste huishoudelijk te weten ‘stofzuigen’. De tweede is werk gerelateerd, we kiezen daarvoor ‘vakliteratuur bijhouden’.

Stap 1. Elimineren

De eerste vraag is altijd: Wat zou er gebeuren als ik er gewoon mee op zou houden? Als ik dat niet kan overzien dan is een experiment in de meeste gevallen op zijn plaats.

  • Stofzuigen: ik kan wel heel makkelijk voorstellen dat stoppen met stofzuigen uiteindelijk geen optie is. Ik zie zo voor me hoe mijn huis er uit zal gaan zien als ik stop met stofzuigen voor een maand. Dus elimineren is hier geen optie.
  • Vakliteratuur lezen: ik kan daar makkelijk per direct mee stoppen en het is maar de vraag of ik dat heel snel zal gaan merken. Toch voelt het niet helemaal safe om daar nu helemaal mee te stoppen. Ik zie wel een aantal abonnementen die eigenlijk bij mijn vorige baan hoorden dus die kunnen er wel uit. Een beetje elimineren kan.

Stap 2. Automatiseren

De tweede vraag is: Kan ik deze corvee-activiteit misschien automatiseren?

  • Stofzuigen: dat zou kunnen, er is vast wel een robot-stofzuiger die ik altijd op zaterdag als ik boodschappen ga doen door mijn woonkamer laat heen en weren en misschien is dat de oplossing. Er even over doordenkend realiseer ik me dat ik wel 2 gitaren heb staan waar zo’n robot waarschijnlijk gewoon tegenaan gaat rammen. Dus misschien is dit toch niet zo’n goed idee.
  • Vakliteratuur lezen: Lezen is bij uitstek een activiteit die niet te automatiseren is. Ik kan me uiteraard wel bekwamen in snellezen (dat een vorm van automatiseren is). Zo’n techniek leren is ook nog wel bruikbaar voor andere zaken als vakliteratuur dus dat kan een uitkomst zijn.

Stap 3. Ritualiseren

De derde vraag is: Als elimineren en automatiseren geen opties zijn kan ik het corvee dan ritualiseren?

  • Stofzuigen: Ik kan van stofzuigen een mooi ritueel maken. Ik kies een mooie wekelijkse podcast uit die ongeveer evenlang duurt als het huis stofzuigen en beloof mezelf de heerlijkste koffie als het weer gebeurd is en neem me voor dat moment echt van mijn schone huis te genieten. Ik kies vervolgen een goed moment uit in mijn week en doe iedere week op dat moment mijn ritueel. Uiteindelijk krijgt het in mijn bestaan dezelfde plaats als douchen en tandenpoetsen. Het zakt uit het bewuste moeten en willen naar een gewoontelaag.
  • Vakliteratuur lezen: Je kunt hetzelfde doen met vakliteratuur als je er maar voor zorgt dat je er tegelijk ook een ‘timebox’ van maakt. Op een vast moment in de week ga je naar de map: vakliteratuur (waar je in de voorbije week alles hebt verzamelt) en neemt een half uur om alles te scannen en te verwerken. Uiteraard ook met een lekker muziekje en een lekkere bak koffie.

Stap 4. Uitbesteden | delegeren

Als alle voorgaande stappen niet mogelijk zijn maar ik wil er toch vanaf dat is er nog de mogelijkheid om het uit te besteden of soms ook wel te delegeren. Als je daarvoor kiest dan kun je er het best voor zorgen dat je uitbesteed of delegeert aan iemand die dit werk wel graag doet.

  • Stofzuigen: je kunt stofzuigen heel goed uit besteden door te zoeken naar iemand die dat wekelijks voor je wil doen tegen betaling.
  • Vakliteratuur lezen: Helemaal uitbesteden kan niet. Je zou wel na kunnen denken of er een manier is om je bij te laten praten door iemand die als vanzelf zorgt dat hij op de hoogte is van alle ontwikkelingen. Dat kan gestructureerd door een jaarlijkse training te volgen. Dat kan ook door een blogger op te zoeken die dit veld voor je bijhoudt en je af en toe bijpraat.

Kortom: je kunt heel veel doen als je van je corvee af wilt. Het vraagt wel van je dat je een keer echt navoelt wat nu eigenlijk corvee voor jou is en nadenkt over de vraag welke van de vier bovenstaande stappen het beste past. Bevrijden van corvee geeft je tijd, aandacht en energie terug die ten goede komt aan Topwerk.

In de weekreview wordt de permanente zoektocht naar corvee en topwerk vertegenwoordigd door de vragen: Waar wil ik minder van (corvee)? Waar wil ik meer van (topwerk)? Meer heb je niet nodig om deze reis aan de praat te krijgen!


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *