Diep Werk (vier verschillende stijlen om gefocust te zijn)

1 april 2022 |

Diep werk is het begrip dat hoort bij gefocust werken gedurende een van te voren vastgesteld serieus blok in je agenda.

Het tegenovergestelde van diep werk is oppervlakkig werk. Dit oppervlakkige werk is niet te vermijden maar het is wel zaak dit in balans te houden met diep werk.

Cal Newport beschrijft in zijn boek ‘Deep Work‘ vier verschillende strategieën om te borgen dat je toe komt aan diep werk. Ik parafraseer ze hier in mijn eigen taal, verbonden met mijn eigen voorbeelden en ervaring  met honderden managers en drukke pro’s.

1. Monnik stijl | weg uit de wereld

Je trekt je terug uit de wereld en doet niets anders dan diep werk voor een groot doel of project. Je ontkoppelt jezelf van e-mail, social media, haalt internet van je telefoon en zet deze ook nog uit als je aan het werk bent. Je doet dit weken achter elkaar en krijgt op deze manier iets groots van de grond.

2. Jung/Gates stijl | retraites

Deze beide heren stonden de meeste van hun weken gewoon in het volle leven. Jung in zijn academische disputen met de wereld die vol was van de denkbeelden van zijn voormalige leermeester Freud. Gates met het bouwen aan Microsoft. Beiden trokken zich cyclisch een aantal dagen terug op een stilte plek, helemaal in hun eentje om diep te kunnen werken.

3. Schubert/Pressfield stijl | rituelen

Van de componist Schubert is bekend dat hij iedere ochtend – voordat hij ook maar iets anders deed – componeerde. Hijzelf vond dit noodzakelijk omdat de muziek tot hem kwam in de nacht en deze anders door het wereldse gedoe zou kunnen verdwijnen. Steven Pressfield beschrijft in zijn briljante boekje ‘The War of Art’, hoe belangrijk het is om rituelen te ontwikkelen die ervoor zorgen dat je gewoon gaat zitten op een bepaalde tijd en met het diepe werk begint.

4. Mozart/Isaacson stijl | innerlijk switchen

Mozart mocht graag biljarten. Op de momenten dat hij niet aan de beurt was schreef hij zijn meesterwerken in het geroezemoes van het café. Vierentwintig (!) verschillende (veelal ook nog transponerende) instrumenten en dus balken onder elkaar, maat voor maat briljante muziek. Dat kan alleen als je overal waar je maar bent de knop naar diep werk kunt omzetten. Isaacson is de biograaf van o.a. Einstein, Steve Jobs en nog van veel meer prachtig ‘gecomponeerde’ boeken. Ook van hem is bekend dat hij op een verjaardag zo maar twintig minuten ‘kwijt’ was omdat hij even helemaal in diep-werk-stand wilde zijn.

Alle vier de stijlen hebben zo hun kleur en passen bij verschillende soorten mensen (ik gebruik zelf een mix van Stijl 2 en 3). Wil je meer weten of werken aan jouw diep werk stijl, schrijf je dan in voor Online Workshop Personal Lean.

Welke stijl gebruik jij (of kom je helemaal niet toe aan diep werk)? Laat het ons weten in de reacties hieronder.


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *