Erase? Replace! (over afspraken met jezelf)

8 februari 2017 |

Dat het wijs is om afspraken met jezelf in je agenda te zetten zullen de meeste van de lezers van deze blog wel snappen. De volgende hobbel is vervolgens jezelf aan deze afspraken te houden. En dat is nog niet zo eenvoudig. Daarom onthoud: Erase? Replace!

Erase Replace

In je agenda zie je een door jezelf gepland blok van 1,5 uur gereserveerd voor het uitwerken van een bepaalde klus. Niet persé heel dringend (nog) maar wel uit de categorie belangrijk. Je zegt tegen jezelf: “goed bezig!” Maar helaas toch lukt het niet om deze klus op dat moment te doen. Er zijn grofweg drie oorzaken waarom deze afspraak met jezelf uiteindelijk de mist in gaat.

1. De klus is niet leuk.
Er zijn op dat moment andere zaken die veel aardiger zijn om te doen. En een klein rondje van/in/op de zaak levert al zo veel afleiding op dat de gereserveerde tijd met gemak vol loopt met allerhande bijstand, afstemming, kort overleg, leuteren & lol enz.

2. Je energie klopt niet met de klus.
Je hebt die ochtend als de brandweer rondgerend, staat nog stijf van de adrenaline, staat in de praat-communicatiestand. Nu gaan werken aan een klus die veel concentratie en focus vraagt is kansloos.

3. Je hebt een SPOBILO
Je hebt een spontane binnenloper die je vraagt of je een minuutje hebt (om een uur met je te praten). Je laat hem binnen (burenhulp moet kunnen) en voordat je het weet is het zitten, koffie en weg is je gereserveerde tijd.

Erase

Kortom: je hebt defacto de afspraak met jezelf uitgegumd en als je niet oppast wordt het belang pas weer zichtbaar op het moment dat er urgentie is. En dat is echt absoluut ongewenst.

Maar zo gaat het nu eenmaal omdat niets menselijks ons vreemd is. Dus wat te doen?

Replace

De oplossing is niet zo heel moeilijk. In je volgende weekreview KIJK JE OOK TERUG in je agenda. Je ziet daar dat de hypothese van de planning in de werkelijkheid anders is gelopen en je verplaatst de afspraak naar een plaats waar de kans dat deze gaat gebeuren zo groot mogelijk is.

En wat nu als het een klus is die je echt niet past? Niet leuk is? enz. Dan zit er niets anders op dan

  • ouderwets calvinisme (niet zeuren en gewoon doen met een kwaliteit die past bij het realistisch minimum)
  • delegeren (liefst naar iemand voor wie het een uitdagende klus is)
  • het committment opnieuw onderhandelen met de ‘klant’ van je deliverable.

Dus onthoud: Erase? Replace!

Als je eens een keer een workshop wilt over dit onderwerp laat het me weten via de contactpagina.

Andere ervaringen, tips? Zet ze hieronder in de reacties zodat we er allemaal wat aan hebben. Druk ajb hieronder op alle social media knoppen en/of op de rating-sterren als je dit een aardig artikel vind!

Wil je hier meer van? Schrijf je in voor een van de Online Workshops. In een dagdeel is je e-mail in control, je agenda in balans en heb je in ieder weekend vakantie. Meer info vind je hier

Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 1 beoordelingen
Laden...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.