25 vragen die je jezelf af en toe kunt stellen

3 juni 2016 |

vragenVragen zijn bijzondere zaken. Ze leiden tot reflectie, nodigen uit tot keuzen, geven inzicht en overzicht en kunnen betekenis opleveren. In deze post 25 vragen waar ik zelf ervaring mee heb. Wie weet zit er iets voor je bij.

 1. Wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren?
 2. Wat zou ik doen als ik maar een kwartier tijd had?
 3. Wie zou mij hierbij kunnen helpen?
 4. Wat zou ik eens kunnen uitproberen?
 5. Wat zou ik kunnen lezen?
 6. Wat kan ik nu wat ik een jaar geleden niet kon (en wat kan ik volgend jaar wat ik nu niet kan)?
 7. Waar wil ik meer van?
 8. Waar wil ik minder van?
 9. Wat heb ik geleerd vandaag?
 10. Hoe ziet mijn wereld er over 3 jaar uit als alles lukt wat ik wil?
 11. Waar ga ik mee ophouden?
 12. Begrijp ik wat er gebeurt?
 13. Kan ik betekenis geven aan wat er gebeurt?
 14. Heb ik invloed op wat er gebeurt?
 15. Heb ik geluisterd vandaag?
 16. Heb ik overtuigd ‘nee’ gezegd vandaag?
 17. Heb ik overtuigd ‘ja’ gezegd vandaag?
 18. Heb ik vandaag gelachen?
 19. Heb ik het wonder van de dag gezien of er over heen gekeken?
 20. Heb ik vandaag een keer stil gezeten (mijn ademhaling gehoord)?
 21. Wat is het beste advies dat ik mijzelf nu zou kunnen geven?
 22. Als ik het niet nú doe, wanneer doe ik het dan wel?
 23. Welk woord geeft het beste mijn anker in het leven weer?
 24. Welk woord geeft het beste mijn norm in het leven weer?
 25. Welk woord geeft het beste de brandstof van mijn leven weer?

Bonusvraag: Word ik hier blij van?

Andere vragen, tips? Zet ze hieronder in de reacties zodat we er allemaal wat aan hebben.

Druk ajb hieronder op alle social media knoppen als je dit een aardig artikel vind!


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

3 reacties

 • Maret Wielenga says:

  Van “word ik hier blij van?” word ik niet meer blij, want te pas en te onpas gebruikt. Ik doe nu: “does this give me a spark of joy? ” Toverspreuk van een super opruimerista. Je stelt jezelf deze vraag bij ieder item in je huis, om te beginnen bij wat er allemaal hangt en ligt in je kledingkast. Voor je het weet is alles spic & span. Hij werkt ook bij dingen die je al of niet wilt gaan ondernemen. Die “spark of joy” doet het ‘m. Probeer zelf maar.

 • Ad van der Hulst says:

  Mooi. Dank voor jouw omvorming en de koppeling naar opruimen. This gives me a spark of joy!

 • Peter says:

  Zit vlak voor mijn vakantie en ben druk met de laatste loodjes die dan natuurlijk ook veel te zwaar voelen. Dan is zo’n lijstje met vragen eigenlijk best confronterend dus ik kan niet zeggen dat ik er per se blij van wordt. Nu niet althans. Zal het volgende week nog een keer doorlopen als ik met mijn voetjes in de zee sta. Die ‘sprak of joy’ houden we er wel in trouwens.
  Peter Vonk (voor vrienden Spark 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *