Maximaal & optimaal (geen vrienden)

Collectieve Productiviteit, Helderheid

Een klein maar niet onbelangrijk inzicht dat deze week weer eens tot mij door is gedrongen is het verschil tussen maximaliseren en optimaliseren. De begrippen liggen ogenschijnlijk dicht tegen elkaar aan. Toch zijn het helemaal geen vrienden van elkaar.

maximaal optimaal

Ik heb in mijn jonge jaren van een boer een les in spitten gehad. Toen ik het kunstje eenmaal door had wilde ik uiteraard laten zien wat ik waard was en ging er met volle kracht en snelheid tegen aan. Na een kwartier was ik helemaal uitgeput. De boer liet mij gewoon mijn gang gaan terwijl hij in een rustig tempo doorspitte en dat met groot gemak 1,5 uur achter elkaar volhield. Uiteraard was hij onverslaanbaar waar het ging om de kwaliteit, en het aantal meters en was hij ook in staat om na een korte pauze weer anderhalf uur te spitten. Dit was voor mij een van de eerste lessen in het verschil tussen maximaal en optimaal.

Maximaliseren

Maximaliseren is gericht is het opzoeken van de grens.
In het woord maximum zit deze gerichtheid. We zoeken naar het punt waar het nog net mogelijk is. Vlak voor dat het onmogelijk wordt zit het maximum. We komen uit op:

  • zo snel mogelijk
  • zo veel mogelijk
  • zo duur mogelijk

Maximaliseren is gericht op de korte termijn
Als vanzelf komen we terecht in korte termijn politiek wanneer we bezig gaan met maximaliseren. We willen de winst en we willen het nu. We komen in de wereld van sprints, competitie, druk, extra beloningen enz.

Maximaliseren leidt tot uitputting
Een maximale prestatie kan uiteraard niet altijd en dus vergt het extra en vaak zelfs buitengewone inspanning. Dit leidt tot vermoeidheid en uitputting van materialen, machines en mensen.

Maximaliseren leidt tot verspilling op aanpalende terreinen
De focus op een enkel resultaat , kpi, norm, doelstelling etc. leidt altijd tot ‘collateral damage’. Andere zaken blijven liggen; schade en risico’s liften automatisch mee.

Optimaliseren

Optimaliseren is een zaak van balans en evenwicht.
Optimaal is de juiste mix van input van goede materialen, tools, menskracht, tempo, proces en output. En de kunst om dat evenwicht steeds weer te onderhouden als het er eenmaal is.

Optimaliseren is zaak van duurzaam organiseren.
Het is daarmee gericht op de lange termijn.

In het optimum is er geen uitputting van materialen, machines en mensen. In het optimum zit de zorg voor de lange adem. Niet even een sprint maar lang volhouden.

En de combi?

Wat mij betreft heeft een optimum altijd een realistisch maximum in zich. En daarnaast is het optimum niet statisch je kunt altijd op zoek blijven naar een beter balanspunt door zaken gemakkelijker, beter, sneller of goedkoper in te richten.
En je kunt het werken met sprints ook optimaliseren door pauzes in te lassen zodat je je weer even in het nu kunt orienteren en eventuele neveneffecten kunt beheren. In alle gevallen gaat het erom dat je bewust rekening houdt met verspillingen, onbalans en opbranden.

Conclusie: Maximaal en optimaal zijn van nature geen vrienden. Je kunt wel met een beetje inzicht en nadenken het maximum optimaliseren en het optimum maximaliseren.

Met plezier gelezen? Schrijf je in en krijg iedere vrijdag om 10 uur een update van nieuwe artikelen. Ontvang een pdf ebook over de weekreview als dank direct in je inbox.

Beoordeel deze tip:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 2 beoordelingen
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *