Lang leve de SPOBILO

30 maart 2016 |

spobiloEr is een wijd verbreid fenomeen in officeland. De naam ervan is SPOBILO en staat voor ‘spontane binnenloper’. De spontane binnenloper wordt nog wel eens verschillend gewaardeerd.

Ik kom managers tegen die er last van hebben en liever zo weinig mogelijk binnenlopers zouden willen hebben omdat het hen afhoudt van gefocust hun eigen werk doen (dus liever geen: ‘heb je een momentje ….?’).

Ik kom ook managers tegen die dit juist heel erg waarderen omdat dit moment misschien wel een heel complexe e-mailwisseling scheelt of een brandje in de kiem kan smoren.
En allebei hebben vermoedelijk een punt.

Toch is er wel iets mee aan de hand met de SPOBILO.

De paradox

Er is een, zeer zelden bewust gehanteerde, paradox die werkt in alle office-omgevingen.

Je wordt geacht de gehele dag geconcentreerd aan waarde-toevoegende zaken en taken te werken én je wordt geacht de hele dag bereikbaar te zijn. Dat gaat niet!

Het is het één of het ander.

Er zit dus niets anders op als deze paradox in het bewustzijn te tillen en er een bij jou passende inrichting voor te vinden. Die inrichting komt er op neer dat je communiceert wanneer de SPIBOLO welkom is en wanneer niet. Hoe consequenter je zelf bent in de toepassing van dit ritme hoe beter het gaat werken in jouw omgeving.

Hoe doe je dat

Manieren om dit in te richten:

 • eerste 2 uur van de dag deur dicht (voor focus werk)
 • een dag thuis werken
 • groene blokken in je agenda en deur dicht houden
 • zelf een dagelijks rondje van de zaak doen

Hoofdzaak is dat er onderscheid komt tussen de tijd die je gebruikt om focuswerk te doen en de tijd die eventueel beschikbaar is voor SPOBILO’s.

Heb je daar zelf nog een andere truuk voor? Laat het ons weten in de reacties hieronder zodat we er allemaal iets aan hebben.


PS: Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

3 reacties

 • Kees says:

  Hoi Ad,
  Leuk en herkenbaar en belangrijk om een visie op te hebben. Kan de tijd opslorpen en vanuit verstoringen weer met je werkgeheugen bij je taak komen kost ook tijd.
  Enneeh, is de titel een grapje of een kleine aanval van deslyctie?

 • Aflons says:

  Ad,
  De header van dit stuk is niet correct.
  Overigens hilarisch stuk, geintroduceerd op de afdeling.

  Dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *