Toetsenbord op hol (wat te doen bij)

12 september 2014 |

toetsenbordDeze week weer eens een tip voor een nationale Windows ergernis die ik deze week tegenkwam bij een manager.

Het probleem:
Je bent lekker aan het werk en opeens is je toetsenbord op hol. Een vraagteken typen is teveel gevraagd. Apenstaarten willen niet meer en punt-komma’s al helemaal niet meer. Het lijkt alsof er iets fundamenteel mis is met je PC. Dus opnieuw opstarten, buurman vragen, ICT-bellen enz. En voordat je het weet ben je een half uur verder met dit tut-probleem. Dat willen we natuurlijk niet dus op zoek naar diagnose en therapie. Daar gaan we.

De diagnose:
De ellende wordt veroorzaakt door de taalinstelling van het toetsenbord. Het lijkt soms alsof je toetsenbord
spontaan (en vooral ongewenst) schakelt tussen een Nederlands en Amerikaans toetsenbord. Standaard worden namelijk twee toetsenborden in Windows geactiveerd: Nederlands en Verenigde Staten (EN). Je zou denken dat Nederlands de default zou moeten zijn maar dat is dus niet zo. Je moet Verenigde Staten (EN) hebben om je toetsenbord te laten doen wat logisch is en op je toetsen staat.

Het schakelen tussen toetsenborden-instellingen gebeurt via de toetscombinatie linker Shift-toets en linker Control-toets. Het gebeurt nogal eens dat die per ongeluk ingedrukt worden (bv met ctr-shf-v voor verplaatsen van mail) met als gevolg dat er op eens andere tekens op je scherm verschijnen dan je op je toetsen staan.

De therapie:
Oplossing: druk nogmaals – maar nu bewust – op de linker Shift- en Controltoets. En voilá! het probleem is over!

Alternatieven:
Of: via de taalbalk in de taakbalk (voor de kenners) EN instellen
Of: via het configuratiescherm bij taalinstellingen EN als default instellen en als je durft de andere instelling weggooien dan kan het probleem zich nooit meer voor doen.

NB: heel soms moet het links-Alt links-Shift zijn (vooral bij laptops)


PS: Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 2 beoordelingen
Laden...

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *