Persoonlijke en collectieve effectiviteit

Collectieve Productiviteit, Productiviteit
P. en C. Effectiviteit

P. en C. Effectiviteit

Voor mij is vanzelfsprekend dat de opgetelde persoonlijke effectiviteit de basis vormt voor collectieve effectiviteit. Dat is in mijn ervaring regelmatig niet duidelijk voor managers en leidinggevenden. Om helder te maken hoe dat zit teken ik vaak het plaatje zoals dat hiernaast staat. De twee duidelijkste kaders van een team/afdeling worden gevormd door de doelen van de team/afdeling en de beschikbare tijd (formatie) en middelen (budgetten en hardware). De collectieve effectiviteit van de afdeling wordt gelimiteerd door de persoonlijke effectiviteit van de individuele medewerkers van de afdeling. Deze beiden (collectieve en persoonlijke effectiviteit) worden ondersteund of afgezwakt door de gehanteerde middelen, systemen en werkstroommethodieken enerzijds en de afstemmingsvormen en overlegvormen anderzijds. Competentie betekent dus ook zicht hebben op je persoonlijke effectiviteit en de invloed daarvan kennen op de collectieve effectiviteit.

En nu in de werkelijkheid over P. en C. Effectiviteit

– De adviseur die audiobestanden (nog uit te typen) onduidelijk inspreekt (hond blaft, kind huilt, radio staat aan enz.) bezorgt de typiste heel veel werk.
– De secretaresse die waterdicht Nederlands schrijft maar geen snelheid met typen heeft houdt de boel op.
– De niet goed ingewerkte groepsleider zorgt voor heel veel extra werk bij zijn collega’s.
– De teamleider die 3761 mailtjes in zijn inbox heeft is ‘niet helemaal bij’ en komt steeds in kwadrant 1 (dringend + belangrijk) terecht en verstoort daarmee de team-werk-balans.
– De manager die niet bijhoudt wat hij heeft toegezegd of heeft gedelegeerd moet steeds weer opnieuw beginnen.
– De directeur die geen strategie heeft stuurt zijn organisatie vandaag naar rechts en morgen naar links.

Met plezier gelezen? Abonneer je dan hieronder op Ad's Blog. Daarnaast ontvang je gelijk een pdf van de eerste twee delen van mijn handboek Personal Lean. Het eerste deel gaat over e-mailbeheer (Inbox Zero), het tweede over agendabeheer (Agenda in Balans).

Gelukt! Je krijgt gelijk de eerste twee hoofdstukken van het handboek toegestuurd.

Beoordeel deze tip:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 3 beoordelingen
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *