S.M.A.R.T. en GTD

13 september 2010 |
Ook Smart!

Ook Smart!

Het acroniem SMART, en alles wat daar bij hoort, is dé grote plaag voor MBO en HBO studenten; is een feedback mantram bij kwaliteitssystemen en subsidie-aanvragen en regeert allerhande situaties waarin de ene mens de luxe heeft doelen van een ander te mogen beoordelen (het moet ‘smarter’). Ergens in de afgelopen jaren heeft het principe/concept zijn intrede gedaan (met beroerde vertalingen om het acroniem in stand te houden) en tot gevolg gehad dat we zicht hebben gekregen op het gegeven dat het nog niet zo eenvoudig is om heldere doelen te omschrijven. Mijn stelling is dat SMART een verspillende omweg is, vandaar deze blogpost. Ik heb nog niet kunnen achterhalen waar de oorsprong ligt van deze manier van doelen stellen maar zodra ik erachter ben zal ik er hier melding van maken (Tips zijn welkom).

Het kan nog erger (S.M.A.R.T  P.U.R.E  C.L.E.A.R.)

  1. S pecific (precies)
  2. M easurable (meetbaar)
  3. A ttainable (haalbaar: meestal onhandig vertaald als acceptabel)
  4. R ealistic (realistisch)
  5. T ime phased (planbaar: meestal knullig vertaald met tijdgebonden)
  6. P ositively stated (positief geformuleerd)
  7. U nderstood (te begrijpen)
  8. R elevant (relevant)
  9. E thical (ethisch verantwoord)
  10. C hallenging (uitdagend)
  11. L egal (binnen de wet/legaal)
  12. E nvironmentally sound (milieuvriendelijk)
  13. A greed (iedereen akkoord/consensus)
  14. R ecorded (vastgelegd)

Wat doet dit met mij?

Ik lees al deze 14 aspecten van doelen, probeer ze begrijpen, zie ergens ook wel zin in al deze zaken. Maar het zet me niet aan tot enthousiasme of daden. Ik kom vooral in mijn kop terecht, ga heel hard nadenken over al deze mooie dingen en verzin per aspect iets wat te maken moet hebben met mijn doel. Zodra ik geen echt appèl krijg om SMART doelen te formuleren laat ik het gelijk weer zitten. Veel te veel ‘denk’-werk.

En nu GTD!

Gettings things Done heeft al deze ‘ellende’ vervangen door twee simpele vragen. Zij zijn briljant in hun eenvoud en ongelooflijk enthousiasmerend en vitaliserend: De eerste vraag is: ‘Hoe ziet succes eruit?’ (ook wel geformuleerd als: wat is de gewenste uitkomst/ hoe ziet ‘af’ of ‘gedaan’ eruit?). Het is niet moeilijk je te verbinden met deze vraag en je kunt er je fantasie en creativiteit in kwijt. Wanneer je het doel voor je ziet (visie hebt) koppel je het als vanzelf aan de voor jouw doel relevante aspecten van SMART. De tweede vraag is: ‘Wat is de eerstvolgende concrete fysieke actie die je dichter bij het doel brengt’? Hoe simpel kan het zijn. Het leren werken met deze twee vragen maakt het hele SMART-circus overbodig, leert ons weer concreet te denken, aangehaakt te zijn aan de werkelijkheid en geeft ons energie om te gaan handelen.

Wie na deze blogpost tóch nog meer wil weten van SMART kijkt op deze site (mooie poging om er iets van te maken).

Tip: En als je toch moet van baas/docent/auditor/subsidiënt begin dan toch gewoon met de twee GTD-vragen en zet het daarna om naar S.M.A.R.T.

Als je eens een keer een workshop wilt over dit onderwerp laat het me weten via de contactpagina.

Andere ervaringen, tips? Zet ze hieronder in de reacties zodat we er allemaal wat aan hebben. Druk ajb hieronder op alle social media knoppen en/of op de rating-sterren als je dit een aardig artikel vind!


PS: Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 3 beoordelingen
Laden...

3 reacties

  • Maret Wielenga says:

    GTD, jongen, dat is per definitie SmartPureClear (SPC). Wat leidt tot de gedachte dat je SPC heel goed als checklist achteraf kunt gebruiken. Dan heb je het beste van twee werelden en ben je toch af van de SPC terreur! Maar als ik subsidie wil hebben voor mijn project dan zal ik het toch in SPC moeten formuleren. Misschien lukt het, maar dat moet ik nog proefondervindelijk bewijzen, om mijn project vanuit GTD te formuleren. Dat het hele plan een aaneenschakeling is van concrete acties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *