3 actielijsten? Ja, doei!

6 februari 2010 |

De afgelopen week heb ik weer een aantal malen het GTD verhaal aan verschillende mensen verteld. Het verhaal is steeds deels hetzelfde maar toch ook weer anders omdat ik probeer aan te sluiten bij de ander. Het mooie ervan is dat ik er zo zelf steeds weer nieuwe inzichten aan op doe. Zo ook dit inzicht deze week.

Actielijst 1: Je agenda

Schermafbeelding 2010-02-05 om 07.56.31Je agenda is een lijst waarin alle zaken een plek krijgen die dagspecifiek zijn. Afspraken op een speciale tijd komen op de lijntjes met uren. Zaken die wel op de dag moeten maar niet gebonden zijn aan een speciale tijd komen onderaan of bovenaan de dag/week. In GTD-termen is dit: Het harde landschap. Deze zaken hebben deze vaste plek gekregen op basis van uit het leven voortkomende logica (moet vandaag, morgen kan niet) of een eerder besluit. Andere zaken horen hier niet (anders komen de dagspecifieke zaken in de knel)!

Actielijst 2: Je actielijst (EVA=eerst-volgende-acties)

Schermafbeelding 2010-02-05 om 07.58.21Deze lijst is een overzicht van alle zaken die voor-gedacht zijn en die je bij de hand hebt als er ruimte is in het hierboven beschreven harde landschap. Het zijn ‘de wolken en de vogels en al het andere wat beweegt’ binnen het harde landschap van de eerste lijst: je agenda. Zodra er gelegenheid is kijk je op deze lijst en werk je een aantal zaken af (afhankelijk van waar je bent, wat je bij je hebt, hoeveel energie je hebt en afhankelijk wat je oordeel over dat wat het meeste waardevol is om te doen).

Actielijst 3: Je Wachten-op lijst

Schermafbeelding 2010-02-05 om 08.04.16Deze lijst is een overzicht van alle acties die bij anderen liggen maar voorwaardelijk zijn voor het realiseren van jouw doelen. Het is dus een actielijst voor anderen die zich gecommitteerd hebben bij te dragen aan jouw werkelijkheid.

Zo bezien is het allemaal niet zo ingewikkeld. Mijn agenda heb ik uiteraard altijd bij de hand, een eerst-volgende-actie-lijst ook. En bijhouden wat ik aan vragen uit heb staan is toch ook wel erg handig.

Voor de volledigheid. Naast deze 3 actielijsten heb je nog plezier van 2 andere lijsten. De eerste is een ooit/misschien-lijst en de tweede is een projectenlijst (overzicht van gewenste uitkomsten).


PS: Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

5 reacties

  • Hans says:

    Actielijst?
    Eerst maar eens een kop koffie ennuh .. hoe was je weekend?
    😉

  • Walrik says:

    Hai Ad,
    Hoe’st met je?? straks Carnaval in? of ben je daar teveel Hollander voor gebleven???

    Kan je je twee zelfgemaakte actielijsten ook eens toelichten??

    groet,
    Walrik

    • Ad van der Hulst says:

      Nou nee, geen Carnaval (meer) voor mij. Snap de lol prima maar heb er nu zelf niet zo veel meer mee. De andere actielijsten zijn de ooit/misschien lijst, zie mijn reactie op jou andere reactie en de lijst met projecten. Deze vertegenwoordigt alle zaken die ik af moet maken omdat ik mij eraan gecommitteerd heb naar anderen of mijzelf. Het is een overzicht van alle onderhanden werk beschreven als gewenste uitkomst. Ik kijk daar in ieder geval 1 x per week naar. Soms vaker als dat zinnig is. De dagelijkse gang van zaken gaat met agenda en EVA (eerst volgende actie lijst).
      Groet Ad

  • Walrik says:

    Ik hou de ‘lijsten’ die je noemt ook bij … maar vooral de ooit/misschien lijst wordt een boekwerk! Ik heb tijdens een vakantie eens een kladblok bijgehouden van al mijn ideeen, het luchtte enorm op … en dat was dan ook wel de enige functie. Ik kijk er niet meer op, de helft zal ik al wel uitgevoerd hebben, de andere helft niet.

    • Ad van der Hulst says:

      Mooi toch, dat je ooit/misschien lijst lang is. Je kunt hem eventueel ordenen naar: 1 x mnd bekijken, 1 x per kwartaal bekijken en 1 x per jaar bekijken. Je kunt ook ordenen naar films, boeken, muziek die je nog eens wilt kijken, lezen of luisteren. En je kunt uiteraard ook het DELLE principe toepassen (Durch Enfach Liegen Lassen Erledigt).
      Groet Ad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *