Hoe snel typ je? (hier een kleine test voor blindtypen)

Personal Lean

Blindtypen

Een mooi kunstje uit de Personal Lean toolkit. Met blindtypen kun je tot wel 40 dagen per jaar besparen (als je werk bestaat uit veel tekstverwerken). De meesten van ons zullen wel niet zoveel tekst produceren maar evengoed kan het je workflow ernstig verbeteren als je hier een keer wat tijd in stopt. Blindtypen leren is leuk, niet moeilijk en levert heel veel op.

Ter lering en illustratie een citaat van de website www.ticken.nl.


“Stel dat je vier uur per werkdag bezig bent met typen. Dat is ongeveer 20 uur typen per werkweek, 90 uur per maand en 920 uur per arbeidsjaar. Als ik mijn snelheid door het blind typen kan verhogen te verhogen van gemiddeld 140 naar 220 (het zal wel even duren voor ik boven de 250 kom), dan ben ik 57% sneller. Schrik niet, maar voor dezelfde output scheelt mij dat 334 uren op jaarbasis. Dat is meer dan 40 werkdagen van 8 uur.” Ik typ zelf geen halve werkdagen, maar dan nog…”

Test blindtypen

Er zijn, zo ben ik inmiddels wijzer geworden, twee eenheden waarin typen wordt gemeten. De eerste is wpm (words per minute) en de tweede cpm (charakters per minute). Een goede typer haalt 300 cpm. De cpm is simpelweg afgerond wpm gedeeld door 5 (dus 60 wpm voor de goede typer). En alles blind uiteraard. Dat wil zeggen zonder naar het toetsenbord te hoeven kijken!

Ik vond op de site van Juerd Waalboer een simpele snelheidstest heeft ontwikkeld die beide scores voor je meet. Veel dank aan Juerd dat ik mag linken naar zijn test!

Afbeelding 3

De test is te vinden op: speedtest

Oefenen kan hier Typing Web.

Mijn advies is altijd om ervoor te zorgen dat je in ieder geval blind kunt typen zodat je er niet na een prachtige volzin achter komt (omdat je dan pas naar je scherm kijkt) dat alles wat je had bedacht in Chinese hoofdletters op je scherm staat. ZONDE van je tijd, aandacht en energie!

Heb je tips voor leuke online plekken waar je spelenderwijs of snel kunt leren blindtypen, zet ze dan ajb hieronder voor de andere lezers van deze tips.

Met plezier gelezen? Abonneer je dan hieronder op Ad's Blog. Daarnaast ontvang je gelijk een pdf van de eerste twee delen van mijn handboek Personal Lean. Het eerste deel gaat over e-mailbeheer (Inbox Zero), het tweede over agendabeheer (Agenda in Balans).

Gelukt! Je krijgt gelijk de eerste twee hoofdstukken van het handboek toegestuurd.

Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 32 beoordelingen
Loading...

10 reacties

 • Sales Vacatures says:

  ik vind het een hele goede opzet.
  Ik vind het een slimme investering van bedrijven als ze mensen een typ cursus geven want ze verrichten dan zonder dat ze ’t eigenlijk door hebben meer werk in de zelfde tijd omdat ze sneller zijn want voor een bedrijf een goede investing is en voor de werknemer ook omdat hij meer het Idee heeft dat hij goed werk verricht in plaats van dat hij in een uur 3 pagina’s typt typt hij nu 6 wat lijdt tot een verdubbeling van de arbeits productiviteit.

  gr. Danielle van der wiel

 • marielle says:

  Ik kom uit nederland en met een nederlands toetsenbord typen kan ik heel snel. wanneer ik dus in belgie ben heb je geen qwerty toetsenbord maar een azerty toetsenbord. hieraan moet ik nog erg wennen dus is niet altijd mijn typen optimaal zoals ik het wel kan bij qwerty toetsenborden.

 • Ad van der Hulst says:

  Dag Marielle,ik heb weer wat geleerd want wist niet dat onze zuiderburen een azerty toetsenbord hadden. Grappig en lastig.

 • Els Govaerts says:

  Dag Ad,
  Als vertaler heb ik al vaak ondervonden hoeveel tijdwinst blind typen kan opleveren. Enkele jaren geleden ben ik echter met spraaktechnologie gaan werken. Niet alleen ging dat nog een pak vlugger, maar mijn teksten werden ook veel vloeiender. Je denkt gewoon anders wanneer je spreekt dan wanneer je tikt. Ook een aanrader!

  • Ad van der Hulst says:

   Dag Els, welke software gebruik je daarvoor en werkt dat ook goed in het NL?

   • Els Govaerts says:

    Ik werk met Dragon Naturally Speaking (premium-versie) van Nuance en win hiermee toch wel ca. 30% tijd. Het werkt zeer goed voor het Nederlands. In het begin moet je de software trainen door een tekst voor te lezen en tijdens het gebruik worden alle door jou gecorrigeerde woorden in een lexicon opgenomen. Daardoor wordt de herkenning alsmaar beter. Alleen woorden of namen in een andere taal worden vaak moeilijk herkend, zodat ik die even snel tik. Ik ben hier heel blij mee. Mocht je meer vragen hebben, dan wil ik ze wel per mail beantwoorden. (ik heb niets met dit bedrijf te maken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *