Wat is Personal Lean? (+ 3 manieren om er mee te beginnen)

2 september 2023 |

medereizigerPersonal Lean is een afgeleide van Lean. Daarom kijken we eerst naar de essentie van Lean en vertalen dat vervolgens naar het persoonlijke domein.

Lean

Lean is een eindeloze reis waarin je focust op

 • Waarde voor de klant. Wat is het dat de klant van je wil? Zo precies en duidelijk mogelijk (wat, waar, hoe, wanneer, welke prijs etc.).
 • Waardestroom. Een waardestroom is een proces, een routine een workflow waarin de waarde tot stand komt die de klant graag van je ontvangt.
 • Flow. Hier is het zoeken naar een elegante slimme manier om zo’n proces, routine of workflow in te richten zodanig dat er geen stilstand ontstaat.
 • Pull. Pull gaat over de notie dat je het beste kunt beginnen op een moment dat er een concrete vraag van de klant is. Hier uit zich een streven naar het vermijden van stapels en voorraden doordat je zaken te vroeg, te vaak of te veel gaat doen.
 • Streven naar perfectie
  Dit is de essentie naar mijn smaak. Steeds weer zoeken naar een volgende kleine of grotere stap om de bovenstaande zaken in ontwikkeling te houden. Dit is de ultieme en eindeloze dans.

Ik ben de klant

Wat betekent dit allemaal wanneer ik mezelf als klant beschouw?
Personal Lean is naar mijn idee dit: beschouw jezelf als klant en ga daarmee op pad. In het verlengde van wat ik hierboven beschreven heb moet ik duidelijk zien te krijgen:

 • Wat wil ik, wanneer heb ik goed, waar krijg ik een glimlach van, waar krijg ik energie van?
 • Welke processen, routines of workflows horen daarbij?
 • Kan ik die processen in beeld krijgen zodat ik er iets van kan vinden?
 • Kan ik ze zo inrichten dat er flow ontstaat?
 • Kan ik ze zo inzetten dat ze er zijn als ik ze nodig heb maar er niets mee hoef als ik ze niet nodig heb?
 • Heb ik een manier om te werken aan het streven naar perfectie (permanent verbeteren).

Drie manieren om te beginnen met Personal Lean

Wanneer je wilt beginnen met Personal Lean dan kun je naar mijn ervaring verschillende paden bewandelen. Ik wil er hier drie beschrijven.

Manier 1: Waarde in beeld brengen
Je maakt op papier een inventarisatie van allerlei gewoontes, routines (dus ook verplichtingen, dagritmes, huisafspraken etc.). Daarna voorzie je ieder van deze items van een van de volgende oordelen:

 1. Waardevol (kleur groen)
 2. ‘Rot maar ’t mot’ (kleur geel)
 3.  Zonder waarde (‘waarde’-loos) (kleur rood)

Daarna is het de truc om de waardevolle zaken nog waardevoller te maken.
De ‘rot maar ’t mot’ zaken terug te brengen tot het absoluut noodzakelijke en als het kan te automatiseren, ritualiseren of te delegeren.
En te stoppen met de zaken die het label ‘waarde’-loos hebben gekregen.

En uiteraard: deze manier is niet moeilijk om te begrijpen maar niet zo eenvoudig om uit te voeren. Hoe beter je je eigen klantvraag helder hebt hoe eenvoudiger het wel wordt (wat wil ik?; wat heb ik nodig?; waar heb ik behoefte aan?; wat past bij mij?).

Manier 2: twee sturende vragen gebruiken
En nog simpeler manier is gebruik te maken van de twee belangrijkste vragen op het terrein van Personal Lean:

 1. Waar wil ik meer van?
 2. Waar wil ik minder van?

Deze vragen zorgen ervoor dat je uit het domein van het denken afdaalt naar het domein van het voelen en dat is nu eenmaal een wezenlijker domein voor het dichterbij je eigen waarde komen dan nadenken.
Als je in de situatie bent dat je niet weet waar je ook maar zou kunnen beginnen dan is dit artikel misschien behulpzaam (over balans werk, privé en mezelf).

Manier 3: werken aan de 4 belangrijkste meta-skills
Reflectie is de basis van leren en ontwikkelen. Deze drie metaskills zijn de dragers van reflectie.

 1. Dagreview: als je nog geen goede ‘daily-shutdown’ routine hebt zou je hier kunnen kijken.
 2. Weekreview: dit is een wekelijks feestje waarin je zorgt dat alles opgeruimd raakt en up to date komt, zodat je bandbreedte vrij krijgt voor creatieve zaken en verbeteringen in je workkflow.
 3. Lezen: lezen brengt je in contact met verhalen over of inzichten van medereizigers die je blik kunnen verruimen, je een nieuwe focus kunnen geven of je kunnen inspireren. Het is de meest voordelige, duurzame en simpele metaskill die er maar bestaat.
 4. Gewoontes kunnen veranderen
  Dit is uiteraard de moeder van alle metaskills, je kunt reflecteren tot je ons weegt, lezen zo veel als je maar wilt, wanneer je niet in staat bent om inzicht en kennis, inspiratie en enthousiasme om te zetten in actie dan blijft het wat het is (kortom klein beginnen en series maken).

PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 2 beoordelingen
Laden...

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *