De Beller Is Sneller (over afstemmen en onderhandelen)

20 oktober 2019 |

Wel eens geprobeerd om iets af te stemmen per e-mail – bijvoorbeeld een datum? Wel eens in een – zullen we dit? – of zullen we dat? – onderhandeling verzeild geraakt per Whatsapp?

Dan had je ongetwijfeld net als ik een lichte ergernis over de mist waarin je terecht komt. Het gaat traag en je bent er zomaar een paar keer druk mee. Het is net niet duidelijk genoeg om verder te kunnen dus moet je weer een stapje terug etc. etc.

En dan zijn er nog de Slack; Teams; Asana’s; Monday’s van deze wereld met chatfuncties waarin je ook afstemmend en onderhandelend uitstekend kunt verdwalen.

Op die momenten is de beller stukken sneller.

  • Bellen is een redelijk complete vorm van communicatie.
  • Bellen is een synchrone vorm van communicatie.
  • Bellen speelt zich af in het hier en nu en haalt je uit het multitasken

Gebruik a-synchrone communicatie (zoals e-mailen en chat/appen) als het kan, omdat het zorgt dat er rust in de tent is. Maar waar het gaat over afstemmen en onderhandelen is de beller sneller – achteraf vastleggen is een stuk eenvoudiger dan heen-en-weren óver het verhaal.

En uiteraard is er ook hier weer een tenzij (b.v. bij juridische kwesties, zaken die geen haast hebben maar vooral heel zorgvuldig moeten, zaken waar meerdere mensen bij betrokken zijn ….).

En dan is er nog 112 …


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 1 beoordelingen
Laden...

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *