Gemakkelijker, beter, sneller en goedkoper (Shingo)

27 oktober 2016 |

Shigeo ShingoUit de leanwereld kennen we de 4 verbeterrichtingen. Ze zijn beschreven door Shigeo Shingo: een van de eerste grote Toyota-denkers. De 4 richtingen zijn:

  • Gemakkelijker
  • Beter
  • Sneller
  • Goedkoper

En Let op! Wel in precies déze volgorde.

“There are four purposes of improvement: easier, better, faster and cheaper. These four goals appear in the order of priority.” Shigeo Shingo

Gemakkelijker

Dit is de eerste stap. Je kunt ook denken aan eenvoudiger, met minder moeite, veiliger en misschien zelf ook wel eleganter. Wat deze eerste stap doet is het proces menselijker maken. En daarmee tijd, aandacht en energie bevrijden die beschikbaar komt voor stap 2.
In deze stap ben je bezig met systeemdenken. Het zou kunnen zijn dat het heel handig voor je zou kunnen zijn om bijvoorbeeld zelf besluiten te kunnen nemen, of ’s-ochtends in 1 keer in te loggen in al je systemen voor de hele dag of te werken met een groot whiteboard naast je.

Beter

Beter betekent beter voor de klant (of het nu een interne of externe klant is). Met de vrijgekomen bronnen uit stap 1 zorg je in stap 2 voor meer of preciesere toegevoegde waarde voor je klant.
Door het verwijderen van hiërarchisch folkloristische bochten, organisatorische handremmen, ’zandzakken’ & workarounds krijg je ruimte om na te denken over wat je klant wil en kun je in samenwerking mét de klant naar verbeteringen te zoeken.

Sneller

De inzichten en voordelen uit stap 1 en 2 kun je nu beschouwen als een voorlopige standaard en vervolgens kun je je aandacht richten op versnellen.
Dat kan door goed te kijken naar de zwakste schakel (bijvoorbeeld de meest tijd cosumerende stap) en die aan te pakken.

Goedkoper

Krijg je zo ongeveer kado. En natuurlijk kun je daar ook over nadenken maar niet te veel. Focussen op kostenreductie is in mijn ervaring de beste manier om uiteindelijk meer kosten te hebben (wat je aandacht geeft groeit).

Korte termijn optimaliseren werkt van achter naar voren. Eerst goedkoper dan sneller en dan misschien ook nog beter en gemakkelijker (Shingo draait zich dan wel een keer om in zijn graf).

Als je eens een keer een workshop wilt over dit onderwerp laat het me weten via de contactpagina.

Andere ervaringen, tips? Zet ze hieronder in de reacties zodat we er allemaal wat aan hebben. Druk ajb hieronder op alle social media knoppen en/of op de rating-sterren als je dit een aardig artikel vind!


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *