Gedachten over spaties in bestandsnamen (over %20 codes en aanverwant gedoe)

27 augustus 2023 | ,

We zijn sinds jaar en dag gewend om in onze eigen bestandsnamen spaties te zetten. Nu de meeste van ons werken met MS 365 (OneDrive, Teams en vooral Sharepoint) staan al onze bestanden in ‘de cloud’ wat vooral betekent dat ieder bestand feitelijk een weblink is naar een plek op een server in een wolk.

Dat kun je zien als je een link (naar een bestand op een cloudlocatie) stuurt of ontvangt, in plaats van het bestand zelf (wat een goede strategie is). Je bestandsnaam start nu met https:// (of file:// als het intern is). De bestandsnaam zelf is op dat moment moeilijk leesbaar omdat iedere spatie in de naam vervangen is door een ‘%20’ code.

De bestandsnaam die bij mij in de verkenner een eenvoudige en herkenbare naam heeft zoals

230811 aanbod workshop personal lean

krijgt in de browser als naam

230811%20aanbod%20workshop%20personal%20lean

Alle spaties worden vervangen door een %20 code vanwege een weblink-protocol dat zegt dat de spatie een onveilig leesteken is.

Er zijn twee redenen om hier over na te denken

1. De code ‘%20’ bestaat uit drie tekens (%+2+0) en een spatie maar uit een. Dus bestandsnamen worden ongemerkt langer wat ons mogelijk in de problemen kan brengen bij back-ups
2. De leesbaarheid en herkenbaarheid van de bestandsnaam gaat achteruit

Wat zijn onze opties?

Optie 1: vanaf nu geen spaties gebruiken in bestandsnamen maar gebruik maken van de toegestane tekens _ en – (onderstreepje en middenstreepje). Onze bestandsnaam wordt dan:

230811_aanbod_workshop_personal_lean

of

230811-aanbod-workshop-personal-lean

Optie 2: vanaf nu alle woorden direct achter elkaar aan schrijven zodat de bestandsnaam er zo uit komt te zien:

230811aanbodworkshoppersonallean

Optie 3: gewoon spaties blijven gebruiken en je bestandsnamen kort houden (en weten wat %20 betekent als je dat tegenkomt).

Met dank aan Luc die me attent maakt op dit fenomeen naar aanleiding van de blog van vorige week en Frans Diepenhorst die me uitlegde hoe dat nu allemaal zo is gekomen.


PS: Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *