De wet van Westheimer (hoeveel tijd heb je nodig?)

8 maart 2012 |

Meneer Westheimer was vast een realistische pessimist. Hij heeft een veel geciteerde vuistregel opgesteld ten aanzien van de tijd die nodig is voor een bepaalde klus. De vuistregel luidt:

“Estimate the time you think it will take, multiply by 2, and add 3.”

[Schat de tijd die je denkt nodig te hebben, vermenigvuldig met 2 en tel er 3 bij op.]

  • Als je klus hebt waarvan je denkt dat die een uur gaat duren kost 5 uur met alles erop en eraan (ook de wachttijd op anderen).
  • Een project met een geschatte doorlooptijd van een maand gaat zomaar 5 maanden duren.
  • Een fusietraject van een jaar kan maar zo eens 5 jaar kosten.

Maar het wordt nog erger. Er is een nog strengere variant van de wet bekend die luidt:

“Estimate the time you think it will take, multiply by 2, and add 3 and change the unit of measure to the next highest unit. Thus, we allocate two days for a one hour task.”

[Schat de tijd die je denkt nodig te hebben, vermenigvuldig met 2 en tel er 3 bij op en verander de meeteenheid naar de eerstvolgende eenheid. Op deze manier reserveren we twee dagen voor een taak van een uur]

Dat lijkt natuurlijk belachelijk en ernstig overdreven. Bij grote projecten komt het wel vaak in de buurt. Vooral bij projecten waar veel clubs aan bij moeten dragen. Zoals bijvoorbeeld de Noord-Zuidlijn of het Stedelijk Museum van Amsterdam.

Voor de meeste van ons kan de eerste wet ons prima helpen om wat realistischer te zijn in de bepaling van de hoeveelheid onderhanden werk. Herken je de regel? Heb je voorbeelden?


PS: Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

1 reactie

  • André Maes says:

    Ad,
    Heel herkenbaar, en ik heb een optimistisch karakter :).
    De strengere variant snap ik niet. 2 x 1 + 3 = 5 uur. De eerstvolgende eenheid is in mijn ogen 1 dag. Waarom komt jouw voorbeeld op 2 dagen uit?
    Groet,
    André Maes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *