De vier elementen en slanke ‘lean’ processen

Collectieve Productiviteit

afbeelding-61Deze week had ik met Rik Konings een brainstormsessie voor een project. Al heen en werend kwam ik op een eerder inzicht waar ik weer helemaal enthousiast voor ben.

Van Aristoteles heb ik geleerd dat er 4 oerelementen zijn waaruit onze wereld is opgebouwd: aarde, water, lucht en vuur. Deze vier zijn door Leo van der Burg gekoppeld aan vormen van energie. Hij doet dat op deze manier:

Aarde Vorm
Water Kracht
Lucht Beweging
Vuur Richting

Ik heb zelf een koppeling gezien met basiselementen van een lean proces en heb daarmee een kolom toegevoegd aan de eerste tabel:

Aarde Vorm Simpel
Water Kracht In flow
Lucht Beweging Snel
Vuur Richting Effectief

Ieder proces is op enig moment in balans conform de hierboven beschreven vier elementen. Het is simpel, staat nooit stil, heeft een goed tempo en leidt tot een overeengekomen of gewenst doel.
Helaas valt ieder proces door de tijd vanzelf weer terug in een soort wanorde, leidend tot complexiteit, verspilling, traagheid en ‘er net naast zitten’. De enige manier om dat te voorkomen is een cultuur organiseren van gerichtheid op “verbetering” of liever in mijn bedrijfsnaam-terminologie “op-tijd-aanpassen” aan de interne en externe wijzigende omstandigheden (adjust-in-time). De vier elementen zijn in dat geval te benoemen als: versimpelen, verspillingen eruit halen (zie b.v. deze blogpost), sneller maken en verbeteren.

Ik vat de essentie samen in een derde tabel maar nu gericht op drie levensfasen van een proces.
In kolom 1 staat het proces dat onderhevig is geweest aan entropie, is niet onderhouden, vet geworden enz.
In kolom 2 staan de woorden die passen bij een gezond slank ‘lean’ proces.
In kolom 3 staan de woorden die horen bij het permanente proces van adjustment.

Kolom 1 Kolom 2 Kolom 3
Complex Simpel Simpeler
Gebroken In flow Verspillingen eruit
Traag Snel Sneller
Ongeveer goed Effectief Beter

Al met al misschien een wat abstract verhaal. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt, of je het kunt herkennen en er ervaring mee hebt.

Overigens is er dit voorjaar een boek verschenen van Kees Zoeteman; Gaia Logica dat de vier elementen uitbreidt tot 7 elementen en daarmee tot een nog completer beeld komt.

Met plezier gelezen? Abonneer je dan hieronder op Ad's Blog. Daarnaast ontvang je gelijk een pdf van de eerste twee delen van mijn handboek Personal Lean. Het eerste deel gaat over e-mailbeheer (Inbox Zero), het tweede over agendabeheer (Agenda in Balans).

Gelukt! Je krijgt gelijk de eerste twee hoofdstukken van het handboek toegestuurd.

Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *