Mind like water (pro/onderzoeker/kunstenaar)

1 juli 2010 |

Schermafbeelding 2010-07-01 om 10.01.13Langzamerhand begin ik steeds meer te ontdekken in de oerprincipes van GTD. Een van die ontdekkingen wil ik hier beschrijven. Ultieme doel van een goede workflow is het realiseren van een betrouwbaar systeem buiten je hoofd waarin alles wat voor jou van belang is een plek heeft en dat beschikbaar is (of zichzelf middels een piepje meldt) op de tijden dat je dat wenst. Als dat lukt dan treedt er iets op wat als begrip mee heeft gekregen “Mind like water”. Het is het beeld van stil water dat uiterst adequaat reageert als iets het oppervlakte beroerd. Even een paar kringen en terug is weer de oertoestand van alerte rust.

Waarom zou ik dat willen en wat levert mij dat op?

Het levert mij drie grote winsten:

 1. Innerlijke ruimte voor reflectie. Ik kan terugblikken op de dag/week die was en kan daardoor oogsten, ontwikkelen en leren.
 2. Tegenwoordigheid van geest (intuïtie). Ik ben aangesloten aan de werkelijkheid en de context van het moment. Ik word niet gestoord door belangen, emoties en impulsen uit het verleden op de toekomst. Daardoor kan ik precies het juiste doen in het moment.
 3. Creativiteit. Door de rust die ik heb gaat er van alles borrelen. Ik krijg plannen ideeën. Ik laat mij inspireren. Ik wil nieuwe dingen doen, nieuwe paden op, nieuwe mensen en zaken ontmoeten.

Met deze drie winsten bevind ik mij in de drie grote richtingen van het bestaan.
Het reflecteren sluit aan bij de onderzoekende houding van de wetenschapper. Ik verzamel feiten en trek conclusies.
De tegenwoordigheid van geest steunt op de onbewuste bekwaamheid van de professional handelend vanuit ervaring en kennis.
De creativiteit hoort bij de kunstenaar die in gesprek met de toekomst impulsen naar het nu haalt en iets gaat doen.

Ik denk dat ieder compleet beroep deze drie zaken op de een of andere manier ruimte zou moeten kunnen geven. GTD als basis is daarbij een uitstekende start.


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

2 reacties

 • Hoe ziet u de relatie tussen negatieve emoties en het ego?

  Negatieve emoties komen voort uit begeerte, gehechtheid, haat, trots, afgunst en nog meer mentale factoren die ons ego vormen, een ego waarmee we ons identificeren en dat we vaak tot iedere prijs willen beschermen. De gehechtheid aan ons ego is een feit, maar het ego op zich heeft geen enkel werkelijk bestaan. Het bestaat nergens en op geen enkele manier als entiteit maar het belet ons wel de ware aard van de dingen te herkennen. Deze onwetendheid is dus de eigenlijke oorsprong van onze negatieve emoties. Ze brengt een breuk tussen “onszelf” en “anderen”. Uit deze afwisselende aantrekking en afstoting komt een stroom verstorende gedachten en emoties voort, die worden vertaald in woorden en daden en vormen ons lijden. Daarom is het ontdekken dat het ego slechts ingebeeld wordt een geweldig bevrijdend proces. – Mero Alex

 • Ad van der Hulst says:

  Dag Willem,
  ik ben geen psycholoog en in mijn betoog gaat het er mij vooral om aan te geven welke winst het kan geven als we regelmatig in het ‘nu’ kunnen zijn door het verleden aan te harken en te kijken naar de voorspelbare toekomst (en te dromen over de niet voorspelbare toekomst). Dat alles vanuit een positieve insteek. Ik kan je dus geen echt antwoord geven. Evengoed dank voor jouw reactie.
  Ad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *