Workflow, workfast & workslow

Geen categorie

Er is iets bijzonders met tijd. Je zou denken ‘snel is altijd goed’ want dan hou je tijd over. Hoe zit dat met zaken sneller doen. Kan dat en wat is het gevolg daarvan? Daarover gaat dit tikkie filosofisch artikel.

workflow

Een workflow is een doordachte manier van werken die je zo internaliseert of automatiseert dat de routine/gewoonte zichzelf draagt en jij er nauwelijks meer energie in hoeft te stoppen.

Een workflow kun je op rij zetten met een checklist, visualiseren met een stroomdiagram, met een mindmap enz. Het enige wat je hoeft doen is regelmatig uit de ‘het-loopt-vanzelf-stand’ gaan en je routine in de APK doen.

Het is een mooi woord: workflow | werkstroom. Voor mij verbeeldt het woord dat er een stroom is die haar eigen tempo heeft. Het werk loopt soepel door, of met de stroom mee, in een eigen elegante cadans.
In de muziek heet deze cadans: ‘tempo giusto. Een beetje muzikant voelt het juiste tempo dat hoort bij een bepaald stuk als vanzelf aan. Ik denk dat dit met workflows ook zo is.

Kun je je workflow versnellen en zo in workfast terecht komen?
Dat kan maar het heeft niet zo veel zin als de stappen gelijk blijven want je loopt al snel tegen de eigen logica van de stroom op zodat je struikelt of herwerk moet doen of te veel doet omdat je te snel ging.

Kun je je workflow vertragen en zo in workslow terecht komen?
Dat kan alleen maar door er veel bewustzijn in te stoppen en heeft alleen zin als je bezig met een APK-ronde ten aanzien van je routine.

Derhalve is de moraal van dit verhaal: Als je de bevindingen van de workslow weer integreert in je workflow wordt deze sneller. Dan is het tegelijk ook een nieuwe incarnatie van je workflow geworden. Met een nieuw ‘tempo giusto’ die je zo maar eens sneller bij je resultaat zou kunnen brengen!

Als je eens een keer een workshop wilt over dit onderwerp laat het me weten via de contactpagina.

Andere ervaringen, tips? Zet ze hieronder in de reacties zodat we er allemaal wat aan hebben. Druk ajb hieronder op alle social media knoppen en/of op de rating-sterren als je dit een aardig artikel vind!

Wil je hier meer van? Abonneer je dan op deze Blogs in de rechterzijbalk. Iedere maandagochtend om 8:30 in je Postvak IN. Wil je nog meer? Schrijf je dan in voor een van de Online Workshops. Kort, vrolijk en direct toepasbaar. Meer info vind je hier.

Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

2 reacties

  • Luc B says:

    Wat is APK?

  • Ad van der Hulst says:

    APK is in Nederland de afkorting voor de jaarlijkse keuring voor auto’s. Algemene Periodieke Keuring. Dat idee noem ik in het artikel voor je workflows. Regelmatig onderhoud dat er voor zorgt dat je workflow in zich zelf zo elegant en vlot mogelijk verloopt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *