3 Metaskills voor productiviteit

Geen categorie

meta-skillsEen metaskill is een vaardigheid die je hebt verworven die op veel terreinen toepasbaar is en daarmee van bijzonder grote waarde kan zijn. In dit artikel wil ik er 3 beschrijven waarvan ik de ervaring heb dat ze erg belangrijk zijn voor de manager of drukke pro die iets wil met zijn productiviteit.

Metaskill 1: Lezen

Voor mij is lezen met afstand de belangrijkste meta-skill. Door veel te lezen kan ik over alles wat ik  maar wil leren van de ervaringen & gedachten van anderen, maar ook genieten van fictie, thrillers, biografieën enz.

Metaskill 2: Gewoontes kunnen veranderen

‘Eerst vorm je je gewoontes en vervolgens vormen ze jou’ is een oud gezegde. Het vermogen om een slechte gewoonte aan te pakken of een nieuwe gewoonte te integreren in je leven is de tweede grote metaskill. Hier gaat het om doen in de vorm van uitproberen, meten, accountable zijn naar je sociale omgeving, triggers vervangen enz. Als je niets doet verandert er niets.

Leestip voor deze meta-skill:

The power of Habit

Metaskill 3: Je gevoel gebruiken als stuur

De twee basisvragen voor productiviteit zijn

  • Waar wil ik meer van?
  • Waar wil ik minder van?

Dit zijn uiteraard geen rationele kop-vragen maar vragen die de basis hebben in waar jij blij of gelukkig van wordt (of je aan ergert), waar je energie van krijgt (of van leegloopt) waar je de meeste waarde schept voor jezelf, je team, je organisatie of de wereld (of beleeft dat je met kul bezig bent).

Marty Neumeijer heeft een boek geschreven over Metaskills (de 5 die hij benoemd zijn: feeling, seeing, dreaming, making en learning). Je kunt ook zijn testje doen om te kijken wat jouw natuurlijke talent is. (Het plaatje aan het begin van het artikel is de verbeelding van de uitslag van mijn test).

Zie je zelf nog hele andere metaskills? Zet ze hieronder in de reacties dan hebben alle lezers er iets aan.

Met plezier gelezen? Abonneer je dan hieronder op Ad's Blog. Daarnaast ontvang je gelijk een pdf van de eerste twee delen van mijn handboek Personal Lean. Het eerste deel gaat over e-mailbeheer (Inbox Zero), het tweede over agendabeheer (Agenda in Balans).

Gelukt! Je krijgt gelijk de eerste twee hoofdstukken van het handboek toegestuurd.

Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *