Drie metaskills voor productiviteit

15 januari 2022 | ,

Een metaskill is een vaardigheid die je hebt verworven die op veel terreinen toepasbaar is en daarmee van bijzonder grote waarde kan zijn.

In dit artikel wil ik er drie beschrijven waarvan ik de ervaring heb dat ze erg belangrijk zijn voor de manager of drukke pro die iets wil met zijn productiviteit. Ze zijn alle drie onderdeel van de toolkit Personal Lean.

Metaskill 1: Lezen & Leren

Lezen is met afstand de belangrijkste meta-skill. Door veel te lezen kan ik over alles wat ik  maar wil, leren van de ervaringen & gedachten van anderen. De vrucht van jarenlange kennis en ervaring van een ander mens kan ik via een boek opnemen in mijn levensavontuur.

Metaskill 2: Gewoontes kunnen veranderen

‘Eerst vorm je je gewoontes en vervolgens vormen ze jou’ is een oud gezegde. Het vermogen om een slechte gewoonte aan te pakken of een nieuwe gewoonte te integreren in je leven is de tweede grote metaskill. Hier gaat het om doen in de vorm van uitproberen, meten, accountable zijn naar je sociale omgeving, triggers vervangen enz. Als je niets doet verandert er niets.

Leestip voor deze meta-skill:

Atomic Habits

Metaskill 3: Je gevoel gebruiken als stuur

De twee basisvragen voor productiviteit zijn

  • Waar wil ik meer van?
  • Waar wil ik minder van?

Dit zijn uiteraard geen rationele kop-vragen maar vragen die de basis hebben in waar jij blij of gelukkig van wordt (of je aan ergert), waar je energie van krijgt (of van leegloopt) waar je de meeste waarde schept voor jezelf, je team, je organisatie of de wereld (of beleeft dat je met kul bezig bent).


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *