Wachten bestaat niet (als je dat niet wilt)

16 maart 2017 |

Deze week had ik drie afspraken op voor mij nieuwe plekken. Om niet te laat zijn en dus onzinnige stress te vermijden ben ik op dit soort plekken meestal wel te vroeg. En dat zijn altijd bijzonder waardevolle kwartiertjes. Ik zie medewerkers rondlopen, ik zie klanten zich aanmelden bij een receptie. Ik beleef de stijl van communiceren, de ongeschreven kledingregels, de vormgeving van de ruimtes en krijg daarmee al een degelijke indruk van de betreffende organisatie.

Wachten

Ik zou ook kunnen beleven dat ik heb zitten wachten maar dat is niet zo. Het is heel waardevolle tijd in mijn bestaan.

Daar over mijmerend kwam ik op het volgende:

  • Wachten is altijd wachten op een ander ‘nu’.
  • Wachten doen we op iets, want als dat iets er niet is, is het geen wachten.
  • Wachten heeft te maken met een opvatting over een van de 4 soorten tijd (Chronos).
  • Wachten kan het gevoel geven dat je tijd verspilt.

Wachten is een apart verschijnsel. We hebben al snel een beetje beeld erbij: wachten is niet fijn en als het kan dien je het te vermijden. Toch bestaat wachten feitelijk niet voor een mens.

Wie zich overgeeft aan wachten bevriest zichzelf. Haalt zichzelf uit het ‘nu’ en accepteert dat het echte leven pas zo meteen weer begint.

Wachten is de middelste verspilling van de 7 verspillingen. Voor de mens hoeft deze niet te bestaan. Informatie wacht. Spullen wachten. Mensen kunnen kiezen of ze wachten (en zichzelf dus bevriezen) of ervoor kiezen in het ‘nu’ te blijven en daarmee te kiezen iets anders te doen. Bijvoorbeeld:

  • Mensen kijken.
  • Kreatief Uit het Raam kijken (KURK-en)
  • Lezen
  • Nadenken
  • enz .enz.

Mijn advies: Ik zou gaan voor het laatste. Maakt het leven een stuk aardiger.

Als je eens een keer een workshop wilt over dit onderwerp laat het me weten via de contactpagina.

Andere ervaringen, tips? Zet ze hieronder in de reacties zodat we er allemaal wat aan hebben. Druk ajb hieronder op alle social media knoppen en/of op de rating-sterren als je dit een aardig artikel vind!

 


PS: Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 1 beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *