Verdringingsmarkt: Bureacratie-Initiatief/innovatie

15 augustus 2011 |

Wat een intrigerend gegeven: ieder procent nieuwe bureaucratie gaat ten koste van één procent initiatief en innovatie. Waar beheersing overheerst sterft initiatief en verdampt innovatie. Wanneer alles in uw organisatie zou zijn vastgelegd in protocollen en verplicht af te vinken checklists, dan is uw voornaamste bezigheid ervoor zorgen dat iedereen handelt zoals is voorgeschreven. Het gevolg van deze manier van denken en organiseren is dat u ook mensen selecteert en promoveert die hier nu juist goed in zijn. Daarmee wordt de beheersrichting versterkt en wordt initiatief (afwijken van de norm) en innovatie (het gestandaardiseerde als klad voor nog beter beschouwen) afgeleerd.

Deze richting brengt u met zevenmijlslaarzen in de fase Tredmolen. Daaruit weer terug komen naar de fase Voorspelbaar Succes kan als u alle versterkende effecten omkeert en weer initiatief, innovatie en risico’s toelaat in uw organisatie.

Meer weten over deze manier van denken en werken? Bel me op 06 224 559 02 of gebruik het contactformulier.


PS: Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

2 reacties

  • Ik beleef veel plezier aan het lezen en bekijken van alle zo herkenbare en verhelderende teksten, Ad. Veel valt onder het motto “simplify your life”.
    Meer leef tijd zorgt voor meer inspiratie en innovatie en vooral ruimte om te spelen. Meest sprekende voorbeeld is het braziliaanse(!) bedrijf SEMCO, je vast wel bekend.
    Vertrouwen is het sleutelwoord.
    Ook een interessante ontwikkeling is waardebepaling achteraf, waarbij de afnemer/consument achteraf bepaald wat iets hem/ haar waard is.
    Wanneer we met vertrouwen kunnen (samen) werken en leven, wordt bureaucratie, dat gebaseerd is op controle en dus wantrouwen, overbodig.
    Ook minder managers nodig, die kunnen zich dan meer bezig houden met faciliteren in plaats van controleren.

    compliment voor de web site, helder en zonder onnodige fratsen.

  • Ad van der Hulst says:

    Dag Yvette, dank voor je compliment! Heb je http://www.7verspillingen.nl al eens ontdekt?
    Waardebepaling achteraf is interessant en wordt in NL vooral gepromoot (en voorgeleefd) door Martijn Aslander die overal op het www te vinden is.
    Groet, Ad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *