Van opruimen word je een opgeruimd mens

Helderheid, Lean Organisatie, Productiviteit

OpgeruimdDeze eeuwenoude uitspraak, die ik overigens zelf heb verzonnen, doe ik wanneer ik met mensen aan het werk ga om hun werkplek wat beter te organiseren. Soms ivm de zoektocht naar ‘paperless’ soms ivm ‘Het Nieuwe Werken’ en soms omdat het bureau nauwelijks meer te zien is onder de stapels.

Ik kan daar erg van genieten.

Vandaag de 5 stappen die je wederkerend zet om een goede, snelle, elegante werkplek te maken en houden.

1. Sorteren
Bekijk wat weg mag, wat mogelijk overbodig is en wat zeker moet blijven. Bespreek de tussencategorie (‘mogelijk overbodig’) met een collega of ondersteuner.

2. Structureren
Dagelijks nodig: direct bij de hand.
Wekelijks nodig: mag in de kast
Af en toe nodig: mag in de gangkast.
‘Hoeveel van wat is zinnig?’ bepalen.

3. Schoonmaken en onderhouden
Eenmalige grote schoonmaak houden en daarna vervuiling en slijtage voorkomen.

4. Systeem van maken + visualiseren
Dat wat je als ordening en gewoonte wilt gaan hanteren, standaardiseren en liefst met labels, stickers en kleuren visueel maken.

5. Stabiliseren
Uiteraard regelmatig de cyclus weer bij 1 beginnen.
Review, reflectie + voortgezet gezond verstand gebruiken om alles lekker te laten lopen.

Met deze 5 stappen regelmatig in je agenda (mijn advies is 2 x per jaar) houd je de plek om je heen, en de spullen die je gebruikt waardevol.

De enige werkende definitie van opgeruimd?

Alles heeft een plek die past bij de betekenis die het voor je heeft!

Mijn vraag aan jou: Maak je wel eens tijd voor een opruimdag? Wat levert het je op? Werd je er een opgeruimd mens van? Deel je reactie hieronder met andere lezers van deze club.

Met plezier gelezen? Abonneer je dan hieronder op Ad's Blog. Daarnaast ontvang je gelijk een pdf van de eerste twee delen van mijn handboek Personal Lean. Het eerste deel gaat over e-mailbeheer (Inbox Zero), het tweede over agendabeheer (Agenda in Balans).

Gelukt! Je krijgt gelijk de eerste twee hoofdstukken van het handboek toegestuurd.

Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Loading...

2 reacties

 • Niels Visser says:

  Ik neem zo eens per half jaar tijd voor zo’n grote chaos-schoonmaak. Het vervelende is dat ik er telkens zo lang mee bezig ben, dat ik er andere taken voor ga uitstellen. Gevolg: ik rond het organiseren/sorteren snel af en dan blijft het allemaal maar op grote categorie-stapels liggen, waarmee ik het plan had om die verder te sorteren (maar dus nu al weer 2 maanden in de kast liggen).

  Het lukt me na al die jaren zoeken, ook maar niet om een juist klasseer-systeem te hanteren: eigen categorieën maken in functie van mijn takenpakket lijkt me steeds het meest logische, maar er zit dan veel overlappends …

  Enfin, ik blijf rustig verder zoeken.
  En volgende keer plan ik er een hele dag voor om mezelf te reorganiseren (helpt mogeljks beter dan als plotse ingeving 2 vrije uren eraan te besteden zonder strak plan …)

  Groeten,
  Niels.

 • Ad van der Hulst says:

  Dag Niels,

  mijn ervaring met classificatie:
  Maak 1 doorlopend a-z systeem en maak daarbinnen geen onderscheid meer. Is zowel fysiek als digitaal het meest snel en elegant.
  Door het zo te organiseren en het regelmatig te bekijken weet je wat je hebt en vooral ook wat je niet hebt. En dat scheelt heel veel zoeken.
  De kunst blijft natuurlijk wel om goede terugvind-lemma’s te verzinnen als titel voor je mappen.

  Ad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *