To-do sprintjes trekken (timeboxing)

20 mei 2023 |

Schermafbeelding 2015-06-05 om 07.00.01Af en toe is het zover. We hebben een hele lijst met klein grut to-do-tjes. Mooi dat het op een lijst terecht is gekomen maar we moeten er wel een keer vanaf.

Natuurlijk willen we liever onze tijd besteden aan robuuste taken, aan vér-kijken en toekomstgericht werken. Helaas staat het kleine spul niet voor niets op deze lijst.

Review, timeboxing en een sprintje

Wat je het beste kunt doen in deze situatie is gebruik maken van een combi van drie timemanagement mini-technieken.

1 Review
Bekijk ieder item op je lijst een keer kritisch met de volgende vragen:
Is het me echt duidelijk waarom ik deze actie ooit op mijn lijst heb gezet (reflecteren)?
Wil ik, gegeven de werkelijkheid van mijn wereld van de dag, deze actie nog steeds doen (her-onderhandelen)?
Is deze actie zo duidelijk dat ik hem ook kán doen (verhelderen)?

2 Timeboxing
Schermafbeelding 2015-06-05 om 07.00.01Kies een blokje tijd (timebox) van bijvoorbeeld een uur. Zorg ervoor dat je in een omgeving bent waar je absoluut ongestoord kunt werken (even niet belbaar bent, geen notificaties voor email aan hebt staan, enz.).

Sprintje
Ga gewoon beginnen! Geef gas. Kies een actie van je lijst en werk deze af. En nu de volgende, en de volgende en weer de volgende net zolang tot het blokje-tijd op is. Valkuil is om steeds weer na te denken over de volgende keus. Niet doen! Blijf sprinten.

Met deze 3 stapjes kun je ongelofelijk veel voor elkaar krijgen in een simpel uur. De meesten van ons hebben daarna de neiging om door te gaan omdat ze in de flow terecht komen. Doe dat niet. Plan eventueel een nieuwe sprint.


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *