Tijd verandert betekenis (en daarom moet je af toe curator zijn)

15 augustus 2018 |

Iets wat in een bepaald moment zeer waardevol of gewenst is, kan in een later moment volslagen ‘waarde-loos’ zijn geworden. Er zijn twee redenen daarvoor. De eerste is dat wij zijn veranderd en de tweede is dat de wereld veranderd is. Hieronder drie voorbeelden en de manier waarop jezelf de curatorrol kunt nemen.

Sleutelbos

Pak eens je sleutelbos en bekijk die eens heel zorgvuldig. Wat is de functie en betekenis van alles wat er aan die sleutelbos te vinden is. Het zou maar zo eens kunnen zijn dat er een sleutel aanhangt die van een vorig slot of huis is. Het kan zijn dat er nog ‘druppel aanhangt’ van je vorige baan. Het zelfs zo zijn dat er allerlei kleine en grote ringen aan zitten die zonder betekenis zijn.
Uiteraard zijn al deze zaken op enig moment van betekenis voor je geweest. Doordat het voortschrijden van de tijd ben jij en de wereld veranderd en is de betekenis vervallen.
Je kunt deze oefening ook doen met je boekenkast, de laden van je bureau en alle plekken die een zekere vanzelfsprekende rol hebben en niet veel aandacht krijgen.

Folders in je systeem

Een andere plek waar de curator regelmatig grote schoonmaak moet houden is de folderstructuur die je gebruikt om je bestanden op te bergen. Ga nu (ik bedoel letterlijk nu) eens naar je hoofdfolder en kijk eens of je 3 folders kunt vinden die geen enkele betekenis meer hebben. Ik wed dat het je niet meer dan 15 seconden kost. Projecten zijn afgerond, medewerkers uit dienst, klanten weg etc. etc.
Neem eens een keer een uurtje om curator te spelen en je organisatie gaat weer sporen met de realiteit van nu. Dat vindt je brein fijn.
Kijk eens naar dit artikel als je aan slag wilt met dit onderwerp.

Vergadergebouw

Een groot monster in de meeste organisaties is wat ik noem ‘het vergadergebouw’. Dit is de samenhangende cyclische vergaderingen van een organisatie. Er is vast ooit een keer over nagedacht (maar meestal niet in de afgelopen paar jaren). Zet al deze vergaderingen op rij (en vergeet de bilateralen, rvc/rvt- en or-bijeenkomsten etc niet) op rij en kijk of de vorm, lengte, groep van aanwezigen, frequentie etc. nu nog logisch is. Het is zeer waarschijnlijk dat er fossielen zijn die veel tijd (en vermoedelijk ook sluipende ergernis) opleveren.
In dit artikel vind je logica om dit onderwerp aan te pakken.

Curator zijn is een heerlijke rol voor wie ervan houdt: je bent tijdelijk ‘Vice President in Charge of Killing Things’ en maakt plekken en processen weer ‘gezond’. Wie wil dat nu niet!

En een neveneffect is verwoord in de quote van David Allen: ‘When in doubt: clean a drawer.’ Na een beetje cureren heb je weer overzicht en grip en dat is een opgeruimd gevoel.


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *