De prijs van focus is …. chaos

2 juni 2024 |

Zo af en toe verschijnen er foto’s van bureau’s van wetenschappers en schrijvers als bewijs voor de stelling dat juist chaos de moeder is van creativiteit en briljante ideeen. In de orde van ‘zie je wel’.

Daar zit een oorzaak-en-gevolg-omdraai luchtje aan.

bureau-einstein

Focus

In de tijden dat ik mij focus op één ding ontstaat er onherroepelijk op allerlei andere levensplekken chaos. Dat is nu eenmaal zoals de wereld werkt.

  • Ik ben een week heel geconcentreerd bezig om een boek af te ronden en zonder dat ik het in de gaten heb slipt mijn tas, mijn bureau en mijn inbox vol. De keuken wordt een bende. Mijn voicemail en mijn sms loopt vol enz. enz.
  • Ik ben een week op reis en daardoor stapelen alle gewone dingen zicht op en liggen er overal zaken om aandacht te roepen. Mijn e-mail is een bende, een map met bonnetjes moet verwerkt enz. enz.
  • In het klein: Ik schrijf dit artikel uiteraard zeer geconcentreerd en daarna is mijn net gezette koffie koud.

De reden dat dit gebeurt is natuurlijk dat de wereld niet stil staat wanneer ik mij nog maar bemoei met 1 ding. Dit soort chaos en rommeligheidheid is onlosmakelijk verbonden met focus. Het is er de prijs van en is gelukkig redelijk voorspelbaar.

Chaos

De stelling dat er een mensentype is die chaos/rommelijkheid nodig heeft om tot geniaal werk te komen klopt niet. In mijn ervaring met honderden managers en drukke pro’s ben ik het nog niet tegengekomen dat chaos helpt voor focus. Het zijn wel de mensen die goed kunnen focussen die de daarmee verbonden chaos accepteren en er geen last van lijken te hebben. Maar dat is heel iets anders.

Dus:

Focus leidt altijd tot chaos/rommeligheid
Chaos en rommeligheid leiden nooit tot focus

Wat doen we hier nu mee?

Plan van te voren simpelweg tijd in voor het snel krijgen van overzicht na een door jouw geplande periode van focus. Met een goede workflow heb je jezelf zo weer op de wagen.
De checklist weekreview is daarvoor de beste start.

En hoe zit het dan met de door chaos en rommeligheid minnende collega’s gebruikte citaat van Einstein: ‘Als een rommelig bureau een teken is van een rommelige geest waar is een leeg bureau dan een teken van?

Voor mij blijft mijn stelling dubbel en dwars overeind. Starten met focus is eenvoudiger vanuit een ‘neutrale’ start. En dat is voor de meeste mensen een opgeruimde start. Je kúnt over de rommel overheen kijken maar het helpt niet!

Andere ervaringen, tips? Zet ze hieronder in de reacties zodat we er allemaal wat aan hebben. Druk ajb hieronder op alle social media knoppen en/of op de rating-sterren als je dit een aardig artikel vind!


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 2 beoordelingen
Laden...

2 reacties

  • Daphne Diephuis says:

    En laat je omgeving ook weten op allerlei manieren dat je een tijdje ‘afgesloten’ bent voor de buitenwereld. Is niet nodig als het slechts een koude kop koffie duurt, maar een of meer dagen niet beschikbaar voor mail/telefoon/contact is wel fijn. Zet het in je afwezigheidsassistent en geef daarbij ook aan wanneer je wel weer beschikbaar bent.

  • carine coehoorn says:

    Leuke invalshoek. Wel denk ik dat het een kwestie is van ‘er is een tijd van focus en er is een tijd van herordenen van de chaos – zodat je weer kunt focussen’. Je kunt ervoor kiezen om die herordening dagelijks te doen, maar dat hoeft niet. Het hangt mede af van waar je op moet focussen. Als dat een groot project is, kun je langere focustijd nodig hebben en dus langer je dagelijkse dingen laten chaotiseren. Maar enig moment moet er wel weer wat balans komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *