Poka Yoka (fool-proof) en mijn weggesleepte Prius

12 oktober 2009 | ,

WegsleepbordAfgelopen vrijdag morgen stond ik na een nachtje hotel  bij de plek, naast de parkeerautomaat, waar ik donderdagavond laat rond 22:00 uur mijn auto had geparkeerd met een bonnetje achter de voorruit tot 9:30 uur). Geen auto maar wel een visboer. Het zonnetje scheen, het pleintje naast de parkeerplaats (Rodetorenplein) lag vol met kastanjes. De stad ontwaakte en zag er idyllisch uit. Alles was goed afgezien van het kleinigheidje dat mijn auto er niet meer stond. Een markt met visboer is wel handig maar niet om vrijdagochtend 8:30 uur als je een half uur later bij een opdrachtgever moet zijn.

Boven de parkeeer-automaat hing het bord dat op de foto staat. Rondkijkend zag ik het op alle hoeken van de markt hangen. Alleen had ík het niet gezien.

Drie telefoontjes (Gemeente/taxi/bergingsbedrijf), € 200,– (€ 14 voor de taxi en de rest ‘kosten’) en vier formulieren (kwitantie/bewijs van ontvangst/proces verbaal/ontvangstbewijs ‘besluit tot toepassing bestuursdwang’) verder had ik mijn weggesleepte Prius weer terug. Een kwartier later was ik bij mijn opdrachtgever. Een mooi verhaal rijker en € 200 armer. Navraag bij de verschillende mensen die ik in dit proces heb ontmoet leerde dat dit een standaard vrijdagochtendroutine is. Blijkbaar ben ik niet de enige in 2009 die zo’n koe is dat zijn auto op vrijdagochtend wordt weggesleept. Als ik er over nadenk valt er  nog wel iets over te zeggen:

 1. Het was mijn eigen stomme schuld.
 2. Met een beetje technologie hoeft dit nooit meer te gebeuren.

Poka Yoke

Poka Yoka is een concept uit de lean-gereedschapskist. Het betekent iets als ‘fool-proof’. Oftewel het streven iets zo in te richten dat het niet fout kan gaan. Een bekend voorbeeld van Poka Yoka is de afsluitdop van de brandstoftank van een auto. Een aantal jaren geleden kon je bij iedere benzinepomp losse doppen koppen omdat het nog wel eens voor wilde komen dat de losse dop was blijven liggen op de tankzuil, of van het dak van de auto was gevallen bij het wegrijden bij het vorige pompstation. Tot een autofabrikant op het simpele maar briljante idee kwam om de dop met een kettinkje aan de auto vast te maken. Probleem over! Het enige dat je nog kan overkomen is dat je een boel gerammel hoort omdat de dop nog ergens bungelt terwijl je al weggereden bent.

Terug naar de wegsleepactie. Mijn probleem zou opgelost zijn als de parkeeraumomaat zo zou zijn afgesteld dat wanneer ik wil parkeren over de toegestane tijd van de marktverordening heen (in dit geval 04:00 ‘s-nachts) ik een melding krijg. “Wat u wilt is niet toegestaan in verband met de martk op vrijdag”.

Uiteraard zou ons nationaal product wel weer dalen omdat de gemeente, het taxibedrijf  en het bergingsbedrijf minder werk zouden hebben.


PS: Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

4 reacties

 • Ronald says:

  Goed idee, die melding.
  Ik was laatst een parkeermeter in Amsterdam aan het sponseren in Amsterdam, betalen was op zondag niet nodig.
  Geen melding daar van. Teller begom gewoon vanaf de volgende ochtend te tellen. Vond de tijd al vreemd, en dacht, ‘ja hoor, dat ding is stuk, nu moet ik 4,5 uur extra betalen’. Sowieso vind ik betaald parkeren oplichting. Men moet voor voldoende plek zorgen, dan parkeerkelders waar je iets (max. 5 euro per dag) voor betaald. Sta je lekker droog en uit de wind. Ideaal voor mensen die met vouw-kinderwagens aan ‘r stoeien zijn ook.

 • Ad van der Hulst says:

  Ja, er kan nog veel verbeterd in het publiek domein. Hier in 073 kun je je tegenwoordig met je 06 aan en afmelden voor parkeren. Misschien dat daar dan makkelijk een dergelijke melding te realiseren valt.

  Groet Ad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *