‘Nee’ zeggen helpt je creaproductief zijn

23 januari 2014 |

agenda in balansWarren Buffett (van 1930!) geeft in een interview toe dat het niet makkelijker gaat als je ouder wordt . Maar zelfs als je van nature geneigd bent ‘ja’ te zeggen, hulpvaardig en empathisch bent, moet je de competentie ontwikkelen ‘nee’ te zeggen.

“Nee zeggen’ heeft meer creatieve energie in zich dan alle briljante ideeën, inzichten en talenten gecombineerd. Je ‘Nee’ bewaakt de tijd, de draad waarmee we onze creaties weven. Er is geen hogere wiskunde rondom tijd: je hebt altijd minder dan je denkt en je hebt meer nodig dan je weet.”

” Haal de magie en mythe van het creëren weg en alles wat overblijft is werk … Het maakt niet uit wat je leest , het maakt niet uit wat iedereen beweert, bijna alle productieve geesten besteden bijna al hun tijd op de plek waar het moet gebeuren. Er zijn maar zeer weinig instant successen en veel hard-werken successen. “

Tijd om crea-productief te zijn is op drie manieren schaars.

  1. Als mens zijn we eerst kind en later bejaard. Daartussen moet het gebeuren.
  2. Tijd die weg is komt nooit meer terug. Tijd is geen verhandelbare ding.
  3. Tijd is democratisch verdeeld: We leven gemiddeld 80 jaar. Daar kun je niet veel aan doen ook al heb je al het geld van de wereld.

Buffett praat over een schilder Berkshire Hathaway en hoe deze een lijkt te zijn met zijn doek en dat hij gelukkig is als hij elke dag kan schilderen. Maar om je kunst te maken – en om zinvol productief werk te doen heb je tijd nodig- dus is het beheren van je tijd de sleutel tot creatief en productief zijn.

Waarvan Acte: een wijs mens heeft gesproken.

Bron: naar een artikel uit fastcompany


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *