Klein Wild Water (miniatuur varianten)

19 mei 2017 |

Wild Water is de organisatiefase die volgt op Pret en heeft als karakter dat je ten onder lijkt te gaan aan je succes. De logica ervan is dat het succes in Pret nog vooral geborgd is in improvisatie, flexibiliteit en een flinke snuf mazzel. Je kunt in deze fase het gevoel hebben dat je berg af, wind mee, op je fiets zit. Het gaat heel hard is ook wel heel leuk maar zeker niet in control. Voor meer info over deze levensfasen zie dit artikel.

wild water berg af

Wat ik hierboven beschreven heb komt ook voor in situaties waarbij het nog helemaal niet gaat om een ‘organisatie’ maar meer om een eenmanszaak of een klein team.

Afgelopen week kwam ik 2 duidelijke voorbeelden tegen:

1. Kleermaker
De kleermaker maakt reclame voor maatwerk. Belooft dat het gevraagde over twee weken klaar is. Is niet klaar. Schept een nieuwe verwachting en maakt het daarna weer niet waar. En dit is allemaal geen onwil maar een typisch gevalletje miniatuur wild water.

2. Webshop
Ronkende webshop heeft de allure van Amazon. Eenmaal op de bestelpagina blijkt het allemaal toch wat kleiner. Eerst een bevestigingsmail, dan een betaalverzoek met een rekeningnr (dus geen iDeal oid) met onderin een heleboel onbegrijpelijke code. Of ik zelf eerst wil betalen en als het bedrag binnen is wordt er verzonden. Het product is bijzonder genoeg maar het proces is totaal ontoereikend -> miniatuur wild water.

Maar het kan ook op persoonsniveau
Je zit goed in het werk. Je wordt gewaardeerd. Je bent flexibel, vrolijk, kunt goed improviseren en met een boel creativiteit (en ducttape, elastiek en een klein beetje anarchisme) ben je een heel eind gekomen. Totdat de boel ontploft. De mazzel die je had is opeens weg. Niets lukt meer, harder werken kan niet, omgeving gaat piepen en daar is ie dus -> miniatuur wild water.

Wat te doen?
De truuk in al deze situaties is om alle processor-kracht die je maar hebt, in te gaan zetten en te gaan werken aan het tot rust brengen van het wilde water om daarmee tot een volgend level van professionaliteit te komen. Dus nadenken over goede dragende gewoontes/routines. Zaken vastleggen in checklists. Complementaire kracht invliegen (coaching, ondersteuning, processor-collega opzoeken en kijken hoe zij het doet) enz.

Troost: Klein wild water is een onvermijdelijke voorfase van een volgend level. Dus roep ‘hiep, piep hoera’ en doe er iets aan. En als je niet weet waar je moet beginnen dan bel je of e-mail je mij.

Als je eens een keer een workshop wilt over dit onderwerp laat het me weten via de contactpagina.

Andere ervaringen, tips? Zet ze hieronder in de reacties zodat we er allemaal wat aan hebben. Druk ajb hieronder op alle social media knoppen en/of op de rating-sterren als je dit een aardig artikel vind!


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *