Low-tech versus high-tech (over handzaag en zaagbank)

20 april 2016 |

In een grote nis in onze hal thuis hebben twee timmermannen een maatwerk inbouwkast gefabriekt. Ons huis is al wat ouder en daarmee een beetje scheef.

De mannen – en wij daarmee ook – troffen het. Het weer was goed en alle materialen en gereedschappen konden buiten worden uitgestald.

Wat me opviel is dat deze vaklui precies in de gaten hebben op welk moment ze beter met het handje kunnen zagen (eenmalig ding, maatwerk, onhandige plek) en wanneer ze de zaagbank  inzetten (meerdere gelijke delen op basis van standaardinstellingen van een zekere omvang).

Voor mij staat de handzaag voor low-tech en de zaagbank voor high-tech. En deze beiden kan ik ook opvatten als metafoor voor ons organiseer-werk.

  • Een potlood is low tech en een stylus is hightech.
  • Papier is low-tech, notities maken in Evernote/One-note op een iPad is high-tech.
  • Een whiteboard met geeltjes is low-tech, een dashboard in Trello is high-tech.

Hoofdregel 1: low-tech gaat voor high-tech

Start een nieuwe routine, werkmanier, project altijd met simpel en goed beheerst gereedschap. Je hebt dan niet de dubbele leercurve van de tool en het nieuwe van de inhoud van je project. Low-tech is vrijwel altijd sneller, minder kwetsbaar en kost in eerste instantie minder tijd, aandacht en investering.

Hoofdregel 2: gebruik geen high-tech als je low-tech niet beheerst

Als je niet met de hand kunt zagen gebruik dan geen zaagbank (dat kost je je vingers). Als je geen actielijsten bij kunt houden op papier ga dan niet werken met een digitaal systeem voor acties. Kost je frustratie en dus energie en tijd.

Een uitzondering op deze regel is hobby. Als je er veel plezier in hebt allerlei zaken uit te proberen en via high-tech op te lossen dan is daar natuurlijk niets mis mee.

Voor werkelijke productiviteit is dat anders. Daar blijft de tool het middel en is kiezen voor low-tech als start (en pas gebruik maken van high-tech bij standaardisatie of opschalen) verstandig.

Andere ervaringen, ideeën, beelden? Deel ze hieronder in de reacties dan hebben we er allemaal wat aan.


PS: Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 2 beoordelingen
Laden...

4 reacties

  • Eric says:

    Helemaal mee eens.
    Een passende uitspraak bij hoofdregel 2, die mij nog steeds inspireert:
    “A fool with a tool is still a fool”

  • Ad van der Hulst says:

    Dank! die kende ik nog niet!

  • Dirk says:

    Top artikel. Ik heb onlangs weer een THINGS TO DO aangeschaft en maak daarmee helder wat ik die dag moet doen. Na het schrijven onthou ik het ook beter en dat heb ik niet als ik mijn taken in de computer uitzet. Wat je schrijft beklijfd! Schrijven activeert neurogene loops in ons geheugen. Op middelbare school had het maken van spiekbriefje vooral ook een geheugen functie. Eenmaal klaar had het eigenlijk geen functie meer. Leve het niet machinale handwerk

  • Ad van der Hulst says:

    Mooie metafoor van dat spiekbriefje. Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *