Hoe taxeer je een risico (snel en slim)?

10 oktober 2014 |

RiskEen risico is de keerzijde van een kans. Zonder het nemen van risico’s kun je niet veranderen of innoveren. Evengoed is het uiteraard erg wijs om goed na te denken over risico’s omdat ze ook tot veel schade kunnen leiden.

Hierbij een snelle en slimme manier om risico’s te analyseren.

Stap 1. Wat is, als álles fout loopt, de consequentie van de keus?
Stap 2. Wat is de waarschijnlijkheid van deze uitkomst (in %)?
Stap 3. Is dit een aanvaardbaar risico voor mij?

In een paar voorbeelden:

Zal ik een staatslot kopen?

  1. In het slechtste geval ben ik mijn geld kwijt?
  2. De waarschijnlijkheid van deze uitkomst is vrijwel 100%?
  3. Geen goed plan. Ga ik niet doen.

Zal ik door rood rijden omdat ik op tijd bij mijn klant wil zijn?

  1. In het slechtste geval veroorzaak ik een ongeluk
  2. De waarschijnlijkheid van deze uitkomst is 3 % (gok op basis van mijn rij-ervaring)
  3. Dat vind ik een te groot risico. Ga ik niet doen.

Nog een voorbeeld uit de historie

Zal ik in mijn verantwoordelijkheid als hoofd P&O de wet SAMEN wel of niet implementeren
(De wet ging indertijd over het registeren van het geboorteland van ouders bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst, is inmiddels weer afgeschaft, vond ik een onzinwet met potentieel nare kantjes).

  1. Als ik het niet doe kan de organisatie een boete van € 1500 krijgen.
  2. De waarschijnlijkheid van deze uitkomst is grenzend aan 0 % (want de arbeidsinspectie heeft wel wat anders te doen).
  3. Dat vind ik aanvaardbaar en ik ga de wet niet implementeren.

Zo zie je. Met deze 3 vragen kun je prima en snel een eerste inschatting maken. Probeer het eens en laat ons weten wat je ervan vindt hieronder in de commentaren(en ja, er zijn uiteraard genoeg keuzes die meer aandacht vragen om de risico’s ervan in beeld te brengen).

Wil je hier meer van? Schrijf je in voor een van de Online Workshops. In een dagdeel is je e-mail in control, je agenda in balans en heb je in ieder weekend vakantie. Meer info vind je hier

Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.