Wie is er aan het sturen? (kwadranten-inzicht)

5 december 2014 |

kwadrantenIn de beroemde kwadranten zit nog van alles verstopt. Ik heb er ooit in 2012 een lang artikel aan gewijd (en dat artikel is een van de meest gelezen artikelen van dit weblog) en wil vandaag nog een, in dat artikel niet benoemde, laag in het zonnetje zetten en er een tip aan koppelen die je in-de-week-die-komt kunt gebruiken.

Uitgangspunt is de vraag: Wie/wat stuurt er in welk kwadrant?

Kwadrant 1 Dringend en Belangrijk
Dit zijn de zaken die ‘van rechts komen’ en een boel lawaai maken. Ze komen als vanzelf, zijn onvoorspelbaar in voorkomen en duur.
Wat stuurt hier? Hier stuur de actie!

Kwadrant 2 Niet Dringend, Wel Belangrijk
In dit kwadrant werk je aan de lange termijn en aan het onderhoud van je systemen en processen. Je doet je voorbereiding, nabereiding, je denkt na. Je schept voorwaarden, deelt visie, empowert enz.
Wie stuurt hier? Hier stuur jijzelf!

Kwadrant 3. Dringend maar Niet Belangrijk
Hier komen de ‘apen’ die anderen aan je proberen te slijten. Hier hoor je de vraag: ‘heb je een minuutje (want ik moet een uur met je praten)’. Hier wordt omhoog gedelegeerd (Baas, we hebben een probleem) enz.
Wie stuurt hier? Hier stuurt een ander!

Kwadrant 4. Niet Dringend en ook niet Belangrijk.
Hier rust je uit van kwadrant 1. Hier kijk je uit het raam en doet niets dan een beetje sudderen. Maar ook hier verdwaal je in FB, Twitter en nu.nl.
Wat stuurt hier? Hier stuurt de tijd zelf!

Dus
1. De actie stuurt
2. Jij stuurt
3. De ander stuurt
4. De tijd zelf stuurt

Tip: Houd de komende week eens bij of je het verschil kunt voelen tussen de momenten waarop je zelf stuurt en waarop iets of iemand anders stuurt. En deel je ervaringen met ons.

Wil je hier meer van? Schrijf je in voor een van de Online Workshops. In een dagdeel is je e-mail in control, je agenda in balans en heb je in ieder weekend vakantie. Meer info vind je hier

Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.