Vervelend, prettig en fantastisch werk (bad, good, great work)

20 november 2020 |

Michael Bungay Stanier is een groot denker die met een klein boekje mij al jaren inspireert. Het boekje heet ‘Do More Great Work‘.

Het concept is simpel maar verstrekkend. Kijkend naar je werk zijn er drie soorten te onderscheiden:

Vervelend werk (bad work)

Vervelend werk is het corvee dat bij iedere functie hoort. Meestal is dat het bureaucratische deel in het werk: het registreren, de boekhouding, soms vervelende bijeenkomsten enz. enz. De strategie is uiteraard ervoor te zorgen dat dit deel zo klein als mogelijk is en blijft

Prettig werk (good work)

Prettig werk is het werk dat ik goed kan, waar ik waardering voor krijg. Het kost me niet te veel energie maar is ook niet echt inspirerend.

Fantastisch werk (great work)

Fantastisch werk is het werk dat opwindend spannend is. Ik rek mezelf op, kom uit mijn comfortzone. Dit soort werk is persoonlijk ‘ontwikkelingswerk’. Ik leer ervan en krijg er bergen energie van ook al ben ik uitgeput van het feitelijke werk.

Door het vervelende werk te automatiseren, delegeren of er mee op te houden ontstaat er ruimte. Vervolgens ontkom ik er niet aan prettig werk op te geven om daarbij ruimte te maken voor fantastisch werk. Daar over nadenken is spannend en bevrijdend en een mooie bezigheid nu de herfst de wereld weer wat zwaarder maakt.


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

2 reacties

 • Marcel Hurkens says:

  Beste Ad,

  Prachtige filmpjes met rake teksten; moet het wel twee keer zien om het allemaal mee te krijgen.
  Heb de links meteen doorgestuurd naar vrienden; geeft stof tot napraten.

  groet,
  Marcel

 • Ad van der Hulst says:

  Dag Marcel,

  Wat ik vooral mooi vind is dat de filmpjes geen appèl op je kop doen maar steeds een klein beetje mijn gevoel ontregelen.

  groet,
  Ad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *