Triangulation (we zijn slecht in tijd schatten)

8 mei 2015 |

TriangulationLaten we het maar onder ogen zien: we zijn bar slecht in schatten hoe lang er nodig is om een gewenst resultaat te behalen of een project af te ronden.

We proberen het natuurlijk zo goed mogelijk te doen met behulp van watervalplanningen, Gantt-charts, Prince II-documenten, MS-project-software enz. Helaas, uiteindelijk klopt het nooit.

Dus wat wel te doen: gebruik maken van triangulation.
Dit prachtige woord staat voor een methodiek waarmee je uit verschillende bronnen data haalt voor een zo goed mogelijk schatting.

Voorbeeld

Stel dat je een schatting nodig hebt voor de tijd die het duurt om een keuken te schilderen. Je kunt dan gaan meten en oppervlakte maal schildertijd doen en nog wat marge erop en zo tot een tijd komen. Deze manier lijkt rationeel maar leidt, zo leert allerhande onderzoek, tot een schatting die ongeveer niets met de werkelijk benodigde tijd te maken heeft.

Een betere manier is het om drie mensen die ooit een keuken geschilderd hebben te vragen hoeveel tijd zij denken nodig te hebben. Als ze alle drie ongeveer dezelfde tijd nodig denken te hebben is het mooi. Als er twee uitersten zijn kun je deze naar elkaar laten uitspreken waarom zij denken die tijd nodig te hebben (van degene met de meeste uren kun je je voorstellen dat deze vertelt dat vooral het afplakken rondom kastjes veel tijd kost). Na deze uitwisseling wordt waarschijnlijk de schatting bijgesteld en daardoor beter.

Je maakt dus met triangulation gebruik van de concrete ervaring van professionals en kunt daarmee allerlei formeel planningscorvee achterwege laten. Slimmer, sneller, betere resultaten en leuker om te doen.


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *