Sneller door te vertragen (elegante productiviteit)

1 juni 2017 |

David Allen meldt zich regelmatig met de vuistregel: “Speed up by slowing down”. Het is een mooi en beetje geheimzinnig zinnetje dat een broertje is van “Haast u langzaam”. Daarover een paar gedachten.

Sneller gaan heeft een prijs: je wordt er breekbaarder en kwetsbaarder van. Er vliegt bij snelheid nu eenmaal gemakkelijk iets uit de bocht. Snelheid heeft een aspect van race tegen de klok en speelt zich af op de horizontale as van tijd: Chronos. En snelheid is verbonden met efficiëncy. Zo veel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd.

Wanneer je bewust en actief vertraagt kom je in een hele andere dimensie van de tijd. Het is de verticale dimensie die Kairos wordt genoemd. Hier gaat het over in het moment terecht komen (tegenwoordigheid van geest), overzicht en perspectief (terug) vinden. Mijmeren, sudderen, Kreatief Uit het Raam Kijken (K.U.R.K.-en) leveren je momenten waarop je jezelf weer richting geeft.

Kurken

Elegante productiviteit gaat niet over zoveel mogelijk doen. Elegante productiviteit gaat over het realiseren van je doelen met zo weinig mogelijk inspanning. Dit lukt het best wanneer je Chronos gepland en ongepland maar in iedere geval regelmatig inruilt voor Kairos.

Hoe doe je dat?

  • Plan een blok van 2 uur met ‘NIX’ in je agenda.
  • Ga wandelen in plaats van autorijden of fietsen.
  • Houd de TV een avond uit.
  • Doe je weekreview eens extra uitgebreid.
  • Geef toeval een kans door al je zintuigen open te zetten.
  • Heb altijd iets te lezen bij je dat je uit de tijd haalt.

In deze Kairos momenten krijg je de inzichten die je gaan helpen bij een volgende stap op deze reis zonder eind naar elegante(re) productiviteit.

Als je eens een keer een workshop wilt over dit onderwerp laat het me weten via de contactpagina.

Andere ervaringen, tips? Zet ze hieronder in de reacties zodat we er allemaal wat aan hebben. Druk ajb hieronder op alle social media knoppen en/of op de rating-sterren als je dit een aardig artikel vind!

Wil je hier meer van? Schrijf je in voor een van de Online Workshops. In een dagdeel is je e-mail in control, je agenda in balans en heb je in ieder weekend vakantie. Meer info vind je hier

Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 1 beoordelingen
Laden...

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.