Sjorren en trekken? of wekken …? (Whale rider)

Geen categorie

afbeelding-43Ruim een jaar geleden was ik deelgenoot van een prachtige dag met de collegae van het netwerk rondom Johan Willemse. We spraken met elkaar over het moeilijke begrip ‘kwaliteit’. Wat me vooral van dit intense gesprek is bijgebleven is dat kwaliteit meer te maken heeft met de hulp om een beweging/handeling/gebaar van binnen uit kunnen leren maken dan met ‘sjorren en trekken’ aan de leerling/cliënt/klant (innerlijk of uiterlijk). De ellende is dat je er zo moeilijk voor veel mensen beleefbare beelden bij kunt maken. Maar gelukkig is er kunst! In dit geval een film die de verschillen tussen de twee gebaren heel goed zichtbaar maakt.

Whale rider

Deze film (met dank aan Maria Bartels die de vondst deed) geeft een prachtig beeld van het verschil tussen uiterlijk sjorren en trekken of iemand helpen zelf innerlijk in beweging te komen. Het vrehaal van de film: Paikea is een jong Maori meisje dat opgroeit als enigst overlevend kind van een twee-eiige tweeling. Haar moeder en broertje sterven bij haar geboorte. Haar grootvader is een afstammeling van de “ouden”. De oerleider is lang geleden gekomen op de rug van een walvis vandaar de naam van de film). Dit dier speelt dan ook een grote rol in de film. Paka de grootvader kan de tekenen niet zien dat zijn kleindochter de nieuwe leider is. In zijn beeld moet het een man zijn. Ik wil hier twee fragmenten van de film laten zien.

Fragment 1: Sjorren en trekken

Het eerste fragment laat zien hoe alle Maori onder leiding van de grootvader proberen de leider van de walvis te keren die op het strand ligt en gedoemd is om te sterven als hij niet weer in de zee terecht komt. Met kabels en een tractor proberen ze de walvis te helpen. Geen beweging van buiten heeft zin of effect. Paikea (het meisje en de nieuw geboren maar niet erkende leider) mag niet meehelpen.

Fragment 2. Wekken

In het tweede fragment gaat het meisje naar de walvis. Zij raakt met haar handen en voorhoofd de walvis en brengt hem met zang en woorden innerlijk tot bewegen. Zij klimt op zijn rug en de walvis neemt haar mee op zijn rug en roept de andere walvissen die op het strand liggen op hem te volgen.

Ik vind het werkelijk prachtig verbeeld en hoop dat je dit herkent. De film is trouwens helemaal meer dan de moeite waard.

Met plezier gelezen? Abonneer je dan hieronder op Ad's Blog. Daarnaast ontvang je gelijk een pdf van de eerste twee delen van mijn handboek Personal Lean. Het eerste deel gaat over e-mailbeheer (Inbox Zero), het tweede over agendabeheer (Agenda in Balans).

Gelukt! Je krijgt gelijk de eerste twee hoofdstukken van het handboek toegestuurd.

Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

2 reacties

  • Ariëlla Krijger says:

    Prachtige filmfragmenten. Had me voorgenomen om het komend werkjaar sjorren en trekken minder ruimte te geven, want het werkt toch niet…en je wordt er alleen maar moe van. Dit beeld sluit daar prachtig en vooral wekkend op aan.
    Dank je wel!

  • Ad van der Hulst says:

    Dag Ariëlla, als je de mogelijkheid hebt de hele film een keer te kijken dan moet je dat zeker doen. Er zitten nog veel meer lagen in die interessant zijn voor ons soort werk.
    Groet Ad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *