Sjorren en trekken? of zelfsturing wekken …? (Whale rider)

19 februari 2023 |

afbeelding-43Ga je trekken en sjorren aan een ander of doe je wat nodig is om deze zelf in beweging te laten komen.

Over dit thema zijn bibliotheken volgeschreven met onderwerpen als motivatie-theoriën, empowerment, situationeel leidinggeven en wat al niet meer. Dat hoeft gelukkig allemaal niet meer omdat alles wat er over te zeggen valt in beeld is gebracht in twee scenes in de film Whale Rider.

Whale rider

Deze film geeft een prachtig beeld van het verschil tussen uiterlijk sjorren en trekken of iemand helpen zelf innerlijk in beweging te komen. Het verhaal van de film: Paikea is een jong Maori meisje dat opgroeit als enigst overlevend kind van een twee-eiige tweeling. Haar moeder en broertje sterven bij haar geboorte. Haar grootvader is een afstammeling van de “ouden”. De oerleider van het volk is lang geleden gekomen op de rug van een walvis. Dit dier speelt dan ook een grote rol in de film. Paka de grootvader kan de tekenen niet zien dat zijn kleindochter de nieuwe leider is. In zijn beeld moet het een man zijn. Ik wil hier twee fragmenten van de film laten zien.

Fragment 1: Sjorren en trekken

Het eerste fragment laat zien hoe alle Maori onder leiding van de grootvader proberen de leider van de walvis te keren die op het strand ligt en gedoemd is om te sterven als hij niet weer in de zee terecht komt. Met kabels en een tractor proberen ze de walvis te helpen. Geen beweging van buiten heeft zin of effect. Paikea (het meisje en de nieuw geboren maar niet erkende leider) mag niet meehelpen.

Fragment 2. Wekken

In het tweede fragment gaat het meisje – als de anderen bedroefd zijn vertrokken – naar de walvis. Zij raakt met haar handen en voorhoofd de walvis en brengt hem met zang en woorden innerlijk tot bewegen. Zij klimt op zijn rug en de walvis neemt haar mee op zijn rug en roept de andere walvissen die op het strand liggen op hem te volgen.

Ik vind het werkelijk prachtig verbeeld en hoop dat je dit herkent. De film is trouwens helemaal meer dan de moeite waard.


PS: Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *