Schakelen of automaat?

7 oktober 2013 |

Deze vraag is een typisch geval voor het Scheermes van Ockham‘Simpele oplossingen zijn, onder gelijke omstandigheden, altijd beter dan complexe’.

Ik ben helemaal geen auto kenner en vind het over het algemeen ook helemaal geen boeiend onderwerp maar toch kwam ik vorige week opeens op een gedachte dat het toch eigenlijk wel bizar is dat een fenomeen als de handgeschakelde auto zo hardnekkig blijft bestaan.

Als het aan mij ligt is het antwoord op de vraag in de titel van deze blogpost vrij eenvoudig: ik kies voor de automaat. Het rijdt heerlijk smooth, kost me minder inspanning, rijdt zuiniger (zeker in mijn hybride variant), is handig in de file enz. enz.

En ik begrijp trouwens überhaupt niet wat er ‘sportief’ (want druk met schakelen) kan zijn aan autorijden. Daarnaast kreeg ik pas als huurauto een 6-versnellingsbak en dan ben je helemaal aan de beurt!

Een auto dient toch vooral om je vlot, comfortabel en veilig van A naar B te brengen. En dat kan prima met een simpele automaat.

En het Scheermes van Ockham lijkt me gelijk te geven. Als een auto er is om vlot, comfortabel en veilig van A naar B te komen is de automaat de simpelste oplossing (er zijn tenslotte gelijke omstandigheden).


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

2 reacties

 • Wouter Spit says:

  Omdat een automaat gemiddeld genomen tussen de €1000 en €3000,- extra kost en in verreweg de meeste gevallen leidt tot extra verbruik… Daarom kiest de gemiddelde consument voor een handbak (en dat. “Sportieve” gevoel natuurlijk 😉

 • Ad van der Hulst says:

  Grappig: In de VS is het met de kosten precies andersom. WIl je schakelen betaal je de hoofdprijs.
  Ik denk dat je daar een paar redenen noemt. Ik zie ook nog de geringe beschikbaarheid, de ongewendheid, de associatie met de oude DAF-jes, de autorijschool-cultuur enz.
  Mijn Toyota’s zijn en automaat en extreem zuinig voor wat brandstof betreft dus dat hoeft geen echt argument te zijn.

  Het is niet mijn expertise maar ik schat in dat er steeds meer automaten zullen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *