Samenwerkingscorvee

8 september 2016 |

Persoonlijk DashboardSamenwerkingscorvee ontstaat wanneer andere zaken dan synergie een rol gaan spelen. De afwezigheid van de volgende vier zaken zorgen in ieder geval voor het ontstaan van deze sluipende (en energie, tijd en intelligentie verspillende) vorm van managementcorvee.

1. Competentie en intentie

Competentie. Het is niet anders. Als iemand (collega/teamlid) niet kan wat die zou moeten kunnen en het ook niet op korte termijn kan leren dan is er direct ook een samenwerkingsprobleem en dus samenwerkingscorvee.

je kunt natuurlijk:

  • er omheen gaan werken;
  • er iemand bij huren;
  • het werk zelf gaan doen,

maar dat is allemaal niet slim. Dus denk in ieder geval na over je team (want daar heb je invloed op). Zit iedereen op de beste plek? De plek waar zijn competentie (talent, kennis en ervaring, ambitie) het beste tot zijn recht komt. Zo niet, kijk of je daar beweging in kan krijgen de goede kant op. Juist op het gebied van competentie kun je grote slagen slaan.

Intentie: De intentievraag kan ook heel nodig zijn. Een vraag die vraagt naar de wil van een medewerker zou kunnen zijn: ‘Is het jouw keus op dit moment hier deze functie te doen ?’ Dit lijkt misschien in eerste instantie een hele confronterende vraag maar kan een heel goed gesprek opleveren die uiteindelijk leidt tot een vruchtbaarder samenwerking.

2. Helder eigenaarschap

Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor doelen vraagt om individueel eigenaarschap en afstemming op de raakvlakken. De truc is om een visueel overzicht te ontwikkelen waaruit je precies kan zien wie van wat is. Welke aandachtsvelden en verantwoordelijkheden horen er bij het team en daarbinnen welke aandachtsvelden en verantwoordelijkheden horen er bij ieder teamlid. Een mindmap is daar  een goed instrument voor, net als de vastlegging van eigenaarschap in het collectief resultatenoverzicht. Het gezamenlijk opbouwen en onderhouden van de mindmap en het resultatenoverzicht is de beste waarborg dat het mentale beeld van de afdeling bij ieder teamlid gelijk blijft en dat is essentieel voor elegante en slimme samenwerking.

3. Visie-volle resultaatsafspraken

Hier gaat het heel vaak mis. Overdracht van taken/resultaten/uitkomsten is vaak belabberd. De verwachtingen managen doe je door heel helder te zijn in je formuleringen: ‘één A4 met de voors en tegens op rij en een advies vanuit jouw kennis en kunde, graag binnen een week en mag per e-mail’, is nu eenmaal veel lekkerder werken als ‘wil jij er eens naar kijken’. In de eerste formulering kan ik het gewenste resultaat voor mij zien en dus is er visie! En dat is nu juist de kunst. Wees heel expliciet in wat je van elkaar verwacht. Geef niets weg dat onhelder is en pak niets aan wat onhelder is. Helpt enorm in het samenwerken.

4. Reflectie inbouwen

Iedereen zal moeten leren wekelijks onderhoud te plegen ten aanzien van zijn persoonlijke systemen, speelveld en resultaten. EN daarnaast zul je als manager dat ook cyclisch moeten doen met de teamsystemen, het team-speelveld en het team-resultatenoverzicht. Wanneer dat geen gewoonte wordt, is optimaal samenwerken niet mogelijk.

Samenvattend: Wanneer ieder teamlid

  • competent en samenwerkend is
  • een heldere eigen speelveld heeft
  • ja’ zegt tegen visievolle gewenste resultaten
  • leert wekelijks een review te doen
  • en regelmatig in het collectief het speelveld en de resultaten reviewt

dan is slim samenwerken het resultaat.

NB: Ja, en natuurlijk zijn er belangen die houden van wat schaduw en gordijn om zich achter te kunnen verschuilen als het spannend wordt. Maar het is ons belang om zaken helder te maken, focus aan te brengen en grip te houden op voortgang. En dan kan nu eenmaal het beste zonder schaduwen en gordijnen.

Als je eens een keer een workshop wilt over dit onderwerp laat het me weten via de contactpagina.

Andere ervaringen, tips? Zet ze hieronder in de reacties zodat we er allemaal wat aan hebben. Druk ajb hieronder op alle social media knoppen als je dit een aardig artikel vind!


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 1 beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *