Ritme, routine, proces

6 juli 2010 |

Schermafbeelding 2010-07-06 om 16.50.37Op dit moment ben ik in Bruniquel, een klein tegen een berg aangeplakt stadje in de streek Toulouse/Albi. Aan de hoge weg staat een kerkje en bovenop dat kerkje is een klokkenmuur. Het is een soort tweedimensionale versie van een klokkentoren. Uit het raampje van mijn logeeradres kan ik precies die klokken zien. Na een paar dagen en wat gesprekken ben ik er achter dat er drie ijzeren klokkenlui-momenten zijn op de dag afgezien van de kwartieren en uren die je kunt traceren door het geluid van een bescheiden klokje.

Schermafbeelding 2010-07-06 om 16.54.49De grote klok luidt een halve minuut achter elkaar om 07:00 uur; 12:00 uur en 19:00 uur. De eerste keer is de betekenis een appèl voor de start van de werkdag. De tweede voor de start van middagmaal en middagrust. De derde keer geeft aan dat de werkdag voorbij is. Omdat het stadje tegen de berg aanligt horen ook de veldwerkers deze signalen. Ik vind het een geweldig voorbeeld van een simpele kadering van een dagritme.

Op een andere manier wordt deze klok gebruikt door hem in een langzamer ritme een aantal minuten te luiden. Dit gebeurt zodra bekend is dat er een inwoner van Bruniquelle is overleden. Dat kan ‘s nachts zijn maar ook zomaar overdag. Direct daarna is dit gegeven ‘talk of the town’ en heel snel is iedereen op de hoogte wie, wat, waar en hoe. Dit klokgebruik is een prachtig voorbeeld van een betekenisvolle routine.

Een proces is een veel complexere zaak. Een reeks van ooit op volgorde georganiseerde acties die van iets, iets anders maken. Bijvoorbeeld pannenkoeken bakken. Je hebt meel, water of melk, eieren, wat boter en de basis is er. Iedereen zou het moeten kunnen op basis van een heldere instructie.

Zo zie ik weer eens helder het verschil tussen een ritme, routine en proces.


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *