Pile not File: waarom papieren encyclopedieën waardeloos zijn

11 november 2013 |

Pile not FileHet is niet anders: zoeken van informatie met een computer gaat nu eenmaal een stuk sneller dan zelf zoeken in een bibliotheek.

Sterker nog: een bibliotheek vergt (voor je iets kunt opzoeken) ook nog eerst ordentelijk rubriceren en opbergen. En dat is in het digitale veld niet nodig. In principe heb je voldoende aan 1 grote map met bestanden en laat je de zoekmachine het werk doen.

Pile not File.

Dat durven we nog niet dus maken we allerlei map/map/map/map/mappen. Toch is dit ge-orden al snel verspilling van tijd, energie en intelligentie.

Probeer het eens uit in de mail.

 • Maak 1 nieuw mapje.
 • Geef het de naam ARCHIEF en knikker al de mails die je wilt bewaren er in.
 • Zorg dat je zoekfunctie in alle mappen zoekt.
 • Probeer een zeldzame mail eens terug te vinden door een woord in het zoekveld te typen.
 • Als je te veel hits krijgt doe dan woord-spatie-nog-een-woord.

Zie je wel: zo snel kun je zelf nooit zoeken en rubriceren en opbergen komt daar nog eens bij!

Ja, ik weet dat er heel soms een reden kan zijn om een mapje aan te maken. En uiteraard doe je dat dan gewoon, maar niet voor al je aandachtsvelden, vergaderingen, contacten en verantwoordelijkheden.


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 1 beoordelingen
Laden...

2 reacties

 • Kees says:

  Hoi Ad,

  Ik doe dit nu zo’n anderhalf jaar en ik zou nooit meer terug willen.
  Ja, ik durfde het eerst ook niet. Maar toen een keer in één klap al mijn mappen in Outlook in jaarmappen gegooid. Zo heb ik voor het lopende jaar een map Kort Archief. Na de jaarwisseling gaat alles naar een jaarmap in mijn Lang Archief. Zo houd ik de zoektijden nog wat in de hand. Soms moet ik wel even in een ander jaar zoeken, maar meestal lukt het in 1 keer. Verder alleen nog de mappen Actiemail, Wachten op Antwoord en Later/misschien. En natuurlijk de Email discipline om elke mail maar 1 keer te beoordelen. Eigenlijk altijd alles nog kunnen vinden :). En snel ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *