Via Negativa (productiviteit zonder koffie)

1 maart 2018 |

Nassim Taleb heeft mij door zijn werk attent gemaakt op deze bijzondere manier van redeneren: De Via Negativa is het consequent zoeken naar zaken die je beter weg kunt laten omdat ze mogelijk schade veroorzaken.

De Via Positiva (het omgekeerde) is de weg van de interventie, van de toevoeging, van de aanvulling, uitbreiding en het complexer maken. In de geneeskunde is er zelfs een term voor de schade die dit op kan leveren: iatrogenese. Iedere bijwerking van een medicijn kun je zien als schade van een interventie (en uiteraard is het evengoed soms wel de beste keus).

Productiviteit zonder koffie

Koffie is een interventie. Los van het ‘geluksmomentje’ (uitspraak van netwerkmaatje Marcel Oostrom van Catermaat die heel veel verstand heeft van koffie) is het een upper. Het geeft je een korte boost (na 20 minuten) die je kunt gebruiken. Zoals met alles in het leven is het uiteraard wel zo dat je de boost terug moet betalen. Ergens krijg je een dip die de energiebalans weer terug zet op normaal.
De meest gebruikelijke strategie is om de dip te vermijden door een keten van koppen koffie te drinken zodat het terugbetalen wordt verschoven tot je thuis bent. De meeste kantoorwerkers drinken op deze manier 1000 koppen koffie per jaar (5 per dag gedurende 40 weken).
Daarmee wordt koffie onbewust ingezet als productiviteit bevorderende interventie.

De Via Negativa leert ons dat we de interventie weg kunnen laten en daarmee de schade vermijden die op treedt als bijverschijnsel van de interventie (de dip). Wat gebeurt er als we de koffie weglaten? Ik heb het nu een paar maanden getest dus hier een verslagje van de effecten.

 • Als eerste effect ervoer ik dat mijn lijf zo gewend was aan koffie dat stoppen moeite kostte.
 • Daarnaast verviel ik regelmatig in de sociale logica die zich manifesteert in de beroemde startdialoog: ‘Koffie?’ ‘Lekker’ waarmee ik weer een kop koffie voor mij had.
 • De Starbucks Latte voordat ik een trein in klom was ook niet meer aan de orde (wel lekker goedkoop).
 • Stoppen met koffie leverde ook nog een ander probleem op. Ik moet natuurlijk wel drinken. Dat werd in mijn geval groene thee (dat is thee die je redelijk door kunt drinken).

Het belangrijkste en positieve effect was een gelijkmatiger verdeling van aandacht en energie over de dag die me zo bevalt dat ik voorlopig het maar eens zo houd. Of ik er heel veel productiever van ben geworden vraag ik me af. Het gelijkmatiger gevoel is wel van waarde voor mij. Misschien dat ik af en toe bij een goede koffieautomaat een bewust’ geluksmomentje’ opzoek maar ik denk dat ik het daarbij laat.

Wat denk jij? Heb je ook wel eens een koffiestop geprobeerd? Wat was het effect? Laat het ons weten in de reacties hieronder zodat we er allemaal wat aan hebben.


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

8 reacties

 • Rob says:

  Ik ga nu een maand zonder koffie. Dat was ook het doel, een maand. Maar…het bevalt mij ook zo goed dat ik er voorlopig maar eens bij blijf. Ik heb het eerder gedaan en heb gemerkt dat wanneer ik mezelf na onthouding weerr af en toe een kopje koffie gun de gewoonte al snel weer dagelijks is. Dus wellicht is geheelonthouding de makkelijkste weg.

  Het effect is zowel mentaal als lichamelijk prettig en dat is altijd goed voor de productiviteit.

  Mezelf verwennen onderweg doe ik nu met een chai tea latte (oftewel thee met melk en suiker :)).

  • Peter says:

   Dus nu gebruik je suiker in plaats van cafeïne ? Klinkt toch een beetje als aan de hash gaan om te kunnen stoppen met drinken 😉

 • Herman says:

  Te veel groene thee is ook weer niet zo goed.
  Na 25 min productiviteit even 5 min rust met een kopje koffie of thee of gezonde snack.

 • Jan vdP says:

  Nou ja .. was ik net van plan een geluksmomentje koffie te halen, als beloning voor mijn inbox zero, lees ik dit!
  😉

 • iamadmin says:

  Mag wel hoor Jan.. !

 • Joke Kanis says:

  De koffie uit de automaat bij mij op kantoor vind ik zo vies dat ik al heel lang geen koffie meer drink op kantoor. Ik neem er ‘s morgens thuis één bij mijn ontbijt en ‘s avonds na het eten. En heel af en toe gun ik mezelf een lekkere koffie bij de barista bij onze koffiebar in het gebouw. Verder drink ik de hele dag warm water. Ja je leest het goed, warm water zonder theezakje want ik merk dat het me snel verveelt, thee. En ‘s zomers drink ik koud water overdag, maar daar vind ik het nu nog te koud voor….

 • Ad van der Hulst says:

  Dag Joke, dank voor het delen van jouw gewoonte. Ga ik uitproberen.

 • Henk says:

  Zijn de ups en downs zo erg? Die heb je toch gedurende de dag. Bv. na de lunch. Dat geeft je de gelegenheid even na te denken of om iets anders te gaan doen (bv. vakliteratuur lezen). Je kan toch niet 8 uur op een dag productief zijn.

  Terug naar de koffie. Het duurde bij mij drie weken voordat ik van de verslaving af was. Twee keer geprobeerd, maar het gaf me niet wat ik had verwacht. (Vooral het verschil met de weekenden hoopte ik kwijt te raken.) Nu drink ik twee kopjes ‘s morgens. En verder thee (groen of kruiden).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *