Mise-en-Place (les van de chefkok)

23 april 2022 | ,

RoestvrijstaalOoit in een grootkeuken geweest? Daar geldt een roestvrijstalen wet: Alles heeft een vaste plek, en er is een plek voor alles. En dat moet natuurlijk ook wel. Chaos ontstaat vanzelf en orde is een kwestie van een hele goede en dwingende routine.

Mise-en-Place
Om zo efficiënt te kunnen werken als daar noodzakelijk is, wordt overdag zo veel mogelijk voorbereid en precies op de goede plek klaargezet. Zowel de hardware (potten & pannen) als de software (voorgesneden groente, gemarineerd vlees, kruiden enz.) De term voor dit gebeuren is Mise-en-Place.

Dus:

  • Vooraf: alles klaarzetten
  • Tijdens: zo snel mogelijk weer naar neutraal en bijhouden
  • Erna: opruimen, poetsen in alles weer op zijn eigen plek zien te krijgen

Even omdenken naar de situatie waar wij we werken het meeste bevinden, of de spullen waar wij het meest mee werken. Heb je goede routines?

Tas/koffer:

  • Alles heeft een vaste plek.
  • Er zit niets te veel en niets te weinig in.

Laptop-tablet-telefoon:

  • Laatste software-updates staan erop (beveiliging).
  • Is opgeladen.
  • Meest gebruikte documenten zijn goed bereikbaar.
  • Meest gebruikte programma’s & apps zijn dicht bij de hand.
  • Back up!!!!

Bureau en omgeving:

  • Dat wat ik vaak gebruik staat binnen handbereik (en is van de beste kwaliteit die ik mij kan veroorloven).
  • Dat wat ik vandaag aan stukken, boeken, materialen nodig heb is bij de hand op de goede plek.

Gelukkig is het bij ons niet zo’n hoog tempo en hectiek met iedere schotel als eigen deadline (hoop ik tenminste). Evengoed is het wel een prachtig beeld voor ons die graag af willen van corvee, of het terug willen brengen tot een realistisch minimum.


Tip! Ben je een Apple/Mac gebruiker? Kijk dan eens op de website MacMonk


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *