Mindmappen: alles in één kleurrijk beeld

28 september 2016 |

potlodenDe inhoud van een boek, artikel, presentatie, gesprek, project in structuur en kleur voor je neus. Dat is de kracht van mindmappen. Dit ambacht is low tech: een A3 en wat kleurpotloden of stiften is alles wat je nodig hebt.

Voor mezelf gebruik ik mindmappen voor studie, boeksamenvattingen, presentaties, voor het ordenen van complexe informatie, voor het ordenen van offertes en uiteraard voor het in kaart brengen en houden van mijn speelveld.

Dat laatste doe ik ook standaard in mijn 1 op 1 werk met managers. Tijdens mijn trainigen en workshops zijn de deelnemers ook aan het mindmappen op een A3 en met een setje kleurstiften. En het is altijd weer verrassend hoe snel er een overzicht ontstaat waar je ontzettend veel aan hebt.

Hieronder een voorbeeld een deel van een mindmap van mij uit 1998 over de inhoud van een boek van Lex Bos.

mindmap

De techniek van dit ambacht is niet zo moeilijk. Als je een keer goede instructie krijgt kun je het voor je hele leven.

Ja, en je hebt natuurlijk ook allerlei mindmapsoftware. Mijn advies: niet mee beginnen: eerst gewoon met papier en kleurtjes. Je kun tenslotte ook beter eerst met het handje leren zagen voor dat je met een elektrische zaag aan de slag gaat.


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *