Kernwaarden voor pro’s (fundament, norm & brandstof)

11 november 2016 |

In dit artikel de basis voor het denken over kernwaarden zoals ik dat ontwikkeld heb. Je kunt ze lezen als de generieke kernwaarden van een professional, en uiteraard je eigen woorden kiezen als die je beter passen. De structuur gaat je sowieso helpen.

Het start met deze driehoek:

kernwaarden driehoek

De basis van de driehoek is het fundament. De linker staander staat voor de norm en de rechter voor de brandstof. Anker, norm en brandstof houden elkaar in evenwicht.

Er zijn 3 inhoudelijke kernwaarden voor een pro

Elegantie/elegance) als fundament
Ambacht/craftmanship als norm
Speelsheid/playfullness als brandstof

Waarmee de driehoek zo uit komt te zien:

kernwaarden pro

Hieronder werk ik de kernwaarden met hun doorgeschoten varianten uit.

Anker: Elegantie/elegance (waaruit simplicity volgt)
Elegantie, stijl, klasse, gratie. In de beweging niet alleen maar doelgericht maar ook kunstzinnig en met een soort teruggehouden maar wel zichtbare, beleefbare en voelbare vreugde. Niet alleen simpel maar stijlvol eenvoudig. Geen opsmuk. Wel de essentie maar met klasse. Op basis van de kunst van het weglaten.

Tegenbeeld 1: de doelloze snob die alleen gericht is op uiterlijkheden
Tegenbeeld 2: de doorgetrainde mechanische balletdanser

Norm: ambacht/craftmanship (waaruit overzicht & clarity volgt)
Ambacht, vakmanschap. Lerend in het leven staan, bereid zijn het noodzakelijke werk te doen met liefde voor de kunde, op de hoogte blijven van alle nieuwigheden maar ook trouw aan alles wat bewezen waarde heeft. Expert zijn. Onderzoeker en kunstenaar tegelijk.

Tegenbeeld 1: De charlatan (die doet of hij iets kan)
Tegenbeeld 2: De robot (die het alleen maar repeterend op 1 manier kan)

Zuurstof: speelsheid/playfulness (vanuit interactie)
Speelsheid, lichtheid, humor, onverwachtheid, relativeringsvermogen, in-beweging-brenger
De spelende mens is in het midden tussen de denker en de doener. Het is de clown, de nar, maar ook de beweger-mediator. De spelende mens schept leven en doodt het niet.

Tegenbeeld 1: De ongrijpbare onverantwoordelijke dwaas
Tegenbeeld 2: Machiavelli (de grote manipulator)

Alle drie de kernwaarden zijn noodzakelijk voor een echte pro. Deze drie in een bewegende balans houden is de ontwikkelingsweg die daar bij hoort. Naar mijn eigen ervaring leidt dit streven tot een doorlopend interessant, spannend en vitaal avontuur.

Op basis van dit artikel kun je je eigen driehoek uitwerken. Het zou mooi zijn als je die woorden wilt delen in hieronder zodat we er allemaal iets aan hebben.

Als je eens een keer een workshop wilt over dit onderwerp laat het me weten via de contactpagina.

Andere ervaringen, tips? Zet ze hieronder in de reacties zodat we er allemaal wat aan hebben. Druk ajb hieronder op alle social media knoppen en/of op de rating-sterren als je dit een aardig artikel vind!


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

4 reacties

 • Maret Wielenga says:

  Eerst dacht ik: waar gaat dit over? Het is wat rommeliger dan ik van je gewend ben, Ad. Maar als ik het nu voor mezelf invul krijgt het opeens betekenis.
  Mijn fundament zou dan Spontaniteit & Charme zijn, mijn norm is Kennis & Ervaring en mijn brandstof is Ambitie & Enthousiasme. Ik kan daar evenzovele valkuilen bij bedenken, precies die waar ik zelf regelmatig in terecht kom, maar tegelijkertijd is het een enorm krachtig model. Dit ben ik. Wat leuk, dank je wel.

 • Ad van der Hulst says:

  Dag Maret, dit artikel is een wat complexere inhoud dan de meeste dan mijn artikeltjes hebben. Mooi dat je uiteindelijk toch de waarde ervan kunt zien van dit model. En helemaal fantastiesch dat je deze manier van kijken hebt toegepast en op iets zinvols bent uitgekomen. Dat is dan weer een kadootje voor mij!

 • Rik Konings says:

  Hoi Ad, graag ga ik de uitdaging aan om mezelf in de kernwaardendriehoek te wurmen.

  Mijn fundament is de Ontwerper & Verbinder, mijn norm is Nieuwsgierigheid & Leren en mijn brandstof is Spelen met Passie & Creativiteit.

  ik onderteken mijn officiële documenten met de drie symbolen:
  paz, amor, allegria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *