Horloge ja? Horloge nee?

6 juli 2017 |

Hoewel mijn verbondenheid met het fenomeen tijd heel groot is, heb ik in de afgelopen jaren alleen in een paar korte periodes een horloge gedragen. Sinds een maand heb ik nu weer structureel een horloge om. Hieronder ter lering en vermaak mijn reflecties.

horloge ad

Horloge ja

 • Ik heb een mooi horloge. Het is een sieraad: heel plat en goudkleurig met een armband van hele fijne schakels. Het horloge heeft daarnaast een emotionele waarde (is van mijn vader geweest).
 • Af en toe is het handig dat ik even kan kijken hoe laat het is.
 • Als ik het draag dan wordt het horloge al heel snel een verlengde van mijn arm en ik voel deze dan ook helemaal niet zitten.

Horloge nee

 • De keren dat ik naar kijk zijn nihil. Er zijn zoveel andere plekken waar ik een klok kan zien (laptop, telefoon, aan de wand, op het station, op de toren) dat een horloge functioneel niet nodig is.
 • Ik heb een vuistregel ‘travel light’ die maakt dat ik af en toe eens kijk wat ik allemaal mee sleep en een horloge zou vanuit dit gezichtspunt een voorbeeld van ‘te veel’ kunnen zijn.

Toekomst

De toekomst van het fenomeen horloge is de smartwatch waardoor allerlei functies die nu in de telefoon hun plek hebben verhuizen en metamoforseren naar de context van een horloge. Dat levert allerlei mogelijkheden en vooral opties voor notificaties op. Mijn ecosysteem (laptop, telefoon) zou dan uitgebreid worden met een smartwatch. Dat zou iets heel aantrekkelijks kunnen hebben (‘boys love toys’) maar het grote nadeel is dat deze piep-bliep-knor-machinerie mij steeds weer uit het ‘nu’ haalt en dat is niet goed voor mij en dus geen argument voor ja.

Conclusie

Als sieraad is het ja. Als functioneel onderdeel van mijn PSU (persoonlijke standaarduitrusting) is het nee. Op het moment dat je me live ontmoet kun je de laatste overweging terugzien aan mijn pols.

Andere ervaringen, tips? Zet ze hieronder in de reacties zodat we er allemaal wat aan hebben. Druk ajb hieronder op alle social media knoppen en/of op de rating-sterren als je dit een aardig artikel vind!


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

4 reacties

 • Fred Marchée says:

  Ik heb de afgelopen 35 jaar geen horloge meer nadat ik hem ooit ben verloren. Nooit meer behoeft aan gehad.

 • Maret Wielenga says:

  Ad, het is prachtig! Alleen daarom al. Ik vind het bij een cursus of presentatie fijn als de presentator werk heeft gemaakt van zijn (of haar, maar bij haren speelt dit probleem van eventuele functionaliteit vaak toch minder) outfit: mooie leren tas, bijpassende envelop voor een apple device en natuurlijk een horloge. In die zin is het wel degelijk functioneel… Nou jij weer.

  • Ad van der Hulst says:

   Dat klopt. Ik krijg ook af en toe complimenten voor mijn horloge. Dat hoort wat mij betreft bij de sieraad functie. Maar voor de tijd zou ie net zo goed stil kunnen staan.

 • Koen says:

  Functioneel? Ja. Mijn smartwatch weerhoudt mij ervan om voor elk bliep-knor-bliep geluid mijn telefoon te pakken om te kijken wie of wat het geluid veroorzaakt. Tijdens meetings ideaal om met een korte blik erachter te komen of er gereageerd moet worden ja of nee. Hij doet mij bewuster afstand nemen van de telefoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *