Goed gebruik maken van autotijd

6 maart 2012 |

Autotijd is vaak corvee. Je zit verplicht een aantal uren in de auto en kan niet zo heel veel anders doen dan ervoor zorgen dat je veilig en op tijd van A naar B komt (en dat is en blijft uiteraard het allerbelangrijkste). In dit artikel wil ik wat tips en ideeën geven om er misschien wel meer zinnige tijd van te maken.

Met een handsfree-telefoon kun een aantal dingen doen:

 • Voicemail afluisteren.
 • Terug bellen naar aanleiding van voicemail.
 • Reserveren van restaurant, adres navragen, afwijkingen in de agenda doorgeven.
 • enz.

Opnemen van losse gedachten, briljante ideeën, uitwerkingen van vergaderpunten enz:

 • Opnemen kan via de dienst XOIP, na aanmelden voor deze gratis (op het eerste gezicht een faxdienst) dienst bel je je eigen (fax-)nummer, kun je inspreken en vind je een audiofile in je mailbox met jouw stem die de boodschap uitspreekt.
 • Opnemen kan door een slimme memorecorder bij je te dragen (ik heb jaren gebruikt gemaakt van de Olympus digital voicerecorde WS-331m met een USB uitgang die je zo aan je computer kan hangen zodat de MP3 files zichtbaar zijn en je ze uit kunt (laten) werken), met twee kliks is deze aan de praat.
 • Als je goed in het Engels bent kun je je teksten zelfs automatisch in tekst laten uitwerken.
  n.b. de meeste smartphones hebben ook een voicerecorderfunctie, deze is alleen maar bruikbaar als je zonder te kijken de functie kunt activeren omdat het anders te gevaarlijk wordt.

Je laten inspireren door Podcast, luister CD’s luisterboeken:

 • Podcasts zijn interviews of radioprogramma’s die je kunt luisteren op het tijdsstip dat het jou uitkomt. Je hebt er een iPod/iPhone of een andere Mp3 speler voor nodig en kunt je dan bijvoorbeeld via iTunes (iPod/iPhone) abonneren op allerlei soorten en maten Podcast al naar gelang je eigen interesse. Zie iTunes store Audio Podcast en dan op het driehoekje klikken voor alle genres (van VPRO tot Engelse les, van managementitems tot cabaret).
 • Luisterboeken zijn overal te krijgen. De biografie van Bill Clinton, De Zweedse trilogie, alles is als luisterboek te krijgen.
 • Luisteren naar CD’s met je eigen voorkeursmuziek (of uiteraard via je iPod of iPhone). Veel beter als het eindeloos repeterende radio gekwaak aan te horen.

Meerijden of je laten rijden

 • Haal een medewerker, collega op van huis en zet deze ‘s avonds ook weer thuis af. De reistijd wordt daarmee bijpraat, afstem en overlegtijd. En ook van bijzondere aard. Doordat je elkaar niet permanent aan kijkt en de chauffeur ook de blik en aandacht op de wereld moet houden is het karakter van het gesprek altijd net een beetje anders.
 • Kijk of je bij echt lange ritten iemand anders kan vinden die jou rijdt. Ga achterin zitten en lees, werk, bel naar hartelust. Kan zeer productieve tijd zijn. Er zijn ook genoeg bedrijven die voor die enkele keer aan een student/chauffeur kunnen helpen.

Andere tips of reactie?
Als je dit artikel waardevol vond en er wel meer van zou willen kun je je op deze pagina aanmelden voor het Adjit Ezine. Aanmelders kunnen direct een eBook downloaden dat gaat over slimme systemen, processen en structuren (‘Minder managementcorvee, Ruimte maken voor resultaat). Daarna ontvang je steeds op donderdag om de twee weken het Adjustintime eZine met een artikel + een tip.


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *