Elegant nee zeggen (3 stappen)

27 april 2017 |

Iedere lezer van deze blog zal snappen dat focus een belangrijke zaak is en vooral wordt bedreigd door onze eigen bewuste en onbewuste keuzen die er voor zorgen dat we onszelf (laten) afleiden, anderen willen helpen, graag aardig gevonden willen worden en al die andere gewone en heel gebruikelijke oer-menselijke zaken.

ja nee ja

Wat helpt is veel oefenen om bij de door jouw gekozen doelen te blijven door te leren op een elegante manier nee te leren zeggen tegen nieuwe projecten, klussen en vragen die je aandacht verdunnen en of je in ‘latest & loudest’ brengen. Deze methodiek werkt in drie stappen. Ik zal ze hieronder kort beschrijven.

Stap 1. Zeg volmondig ‘ja’ tegen het bestaansrecht van de vraag
“Wat een ontzettende leuke/bijzondere vraag.”
“Wat aardig dat je aan mij denkt.”

Stap 2. Zeg ‘nee’ voor wat jouw bijdrage betreft
“Helaas laat mijn agenda niet toe dat ik er nieuwe projecten/klussen/vragen bij neem, hoe graag ik het ook zo willen doen.”
“Jammer genoeg past het wel bij mij maar niet bij de zaken waar ik mij al aan gecommitterd heb. Ik kan je dus niet helpen.

Stap 3. Help de vrager een stap verder (dit is een andere vorm van antwoord en dus van ‘ja’-zeggen)
“Ik zou het aan X vragen, ik weet dat die heel graag meewerkt aan dergelijke projecten.”
“ Je zou Y eens moeten bellen, ik weet dat ze veel ervaring heeft én een groot netwerk. Zij kan je vast weer verder helpen.

Mijn ervaring is dat de vrager met een zeer tevreden gevoel bij je weg gaat. De vrager is serieus genomen in de vraag, heeft een duidelijk antwoord en een richting gekregen voor een volgende stap.

Probeer deze werkwijze eens uit als het je past en laat je ervaring hieronder weten zodat we er allemaal iets aan hebben.

Disclaimer:
Te veel focus houden kan ook betekenen dat je toeval uitsluit en daarmee de mooiste kans mist die het lot voor je in petto had.

Als je eens een keer een workshop wilt over dit onderwerp laat het me weten via de contactpagina.

Andere ervaringen, tips? Zet ze hieronder in de reacties zodat we er allemaal wat aan hebben. Druk ajb hieronder op alle social media knoppen en/of op de rating-sterren als je dit een aardig artikel vind!


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 2 beoordelingen
Laden...

3 reacties

  • Maret Wielenga says:

    Schaamteloos ‘nee’ zeggen: het onvermijdelijke antwoord op schaamteloos delegeren.

  • Daphne says:

    Bonusstap: soms lijkt de vraag dringend maar kan na wat ‘onderhandelen best nog even wachten op een moment dat je er wel tijd voor hebt. Zeker als het een vraag is die je eigenlijk te leuk/interessant/nuttig vindt om aan je voor bij te laten gaan is dit een tactiek die je ook nog kan toepassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *