Drie effecten van groei (en de noodzakelijke tegenbeweging)

10 oktober 2018 |

Groei is al heel lang de basis van ons economisch systeem. En ja, daar kun je uiteraard van alles van vinden maar daar gaat deze blog niet over. Groei is los van eventuele duurzaamheids, economische of zelfs moreel-ethische opvattingen een razend interessant fenomeen. Alleen al omdat groei leidt tot complexiteit, tot meer massa en tot vertraging. Daarover gaat deze blog.

Voorbeeld: Hoera een nieuwe wereldburger!

Je kunt het heel mooi zien bij familie-uitbreiding.

Complexiteit
Het eerste kind zorgt voor een groei van 50% van de familie. Door dit eerste kind komt er heel veel complexiteit bij. Werktijden gaan op de schop, dagroutines moeten anders, taakverdelingen moeten veranderen, hulptroepen moeten worden georganiseerd (eerst om te klussen en daarna om de week rond te breien) enz. enz.

Massa
De hardware in huis breidt zich in een razend tempo uit met een babykamer, kleertjes, keukenspul, logistieke spullen (zitjes, wandelwagens, fiets/autostoeltjes, draagzakken enz), speelgoed, traphekjes, boxen enz.enz.

Vertraging
Even snel naar de supermarkt of naar de bibliotheek is er niet meer bij. Iedere beweging wordt een heel project dat zorgvuldig logistiek en inhoudelijk doordacht, gepland en uitgevoerd moet worden.

En daarboven op is er een natuurlijke beweging van buiten naar binnen die deze effecten versterkt. Je krijgt van alle kanten aanbiedingen en verleidingen (en alles waar het woord ‘baby’ voor staat is prijzig). Je wordt overladen met kado’s en er is een levendige uitwisseling van gebruikte spullen van families in vergelijkbare levensfasen.

Kortom: heel snel toenemende complexiteit, massa en vertraging.

En groei bij ons op de zaak?

Met een organisatie of team is het niet anders alleen een klein beetje minder zichtbaar. Met iedere extra locatie, team of medewerker wordt het organiseren van de zaak ingewikkelder en er komen er spullen bij. Een telefoon, een PC, een werkplek, een toegangsbadge en plek op planningsborden. Het totaal wordt ook met iedere nieuwe extra locatie, team of medewerker trager in zijn afstemming, praktische georganiseer en besluitvorming trager.

Tegenbeweging

De noodzakelijke tegenbeweging als reactie op al deze toename van complexiteit, massa en vertraging kun je vinden door na te denken over de volgende vier vragen.

  • Welk probleem los ik op, of welk concreet voordeel denk ik te behalen met groei?
  • Kan ik de toenemende complexiteit opheffen door heel goed na te denken over versimpelen op andere terrreinen?
  • Kan ik de toenemende massa afremmen door te kijken naar remote werken (plaats en tijd onafhankelijk), automatiseren, uitbesteden of op een andere manier slim organiseren?
  • Kan ik de vertraging tegen gaan door te gaan werken met verregaande manieren van zelfsturing met compleet eigenaarschap (inclusief bevoegdheden en budget) binnen een gedeeld afsprakenkader.

Kort samengevat: ben ik bereid om heel zorgvuldig na te denken voordat ik een groeistap inzet om te voorkomen dat ik in de standaard bijverschijnselen verdrink en de potentiële winst van uitbreiding direct al weer verspil in meer regie, spullen en vertragende afstemming.


PS: Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *