Constipatie in een organisatie

4 juli 2011 |

Op het gevaar af dat dit een vies verhaaltje wordt: het is wel relevant. In jonge organisaties minder dan in al lang bestaande blijkt in de praktijk maar verstoppingen komen overal voor (en het beroerde is dat je het nog niet eens goed ziet als je er niet echt op let).

Klein experiment

Open je portemonnee en kijk eens kritisch naar alles wat er in zit. Heeft alles betekenis voor je op dit moment, en hoort het op deze plek, of zit er een hoop in dat eigenlijk allang naar een andere plek of weg kan? Zoek naar oude bonnetjes als betaalbewijzen, verlopen pasjes, dollars van de VS-reis enz.
Wanneer je nu de portemonnee zo uitgeruimd hebt past deze weer in zijn geheel in je Persoonlijke Standaard Uitrusting en voelen de meeste mensen zich meer in control en relaxter.

Op een afdeling

Wil je dit wat groter aanpakken dan kom je op afdelingsniveau terecht en ziet het experiment er anders uit. Je reserveert een paar uur met een paar collegae en bepaalt de omvang van het gebied dat je aan wilt pakken. De eerste stap bestaat eruit dat je beoordeelt wat er mogelijk overbodig is. Vervolgens zet je alles dat je zo beoordeelt in een hoek van de ruimte. De tweede stap is om te beoordelen wat de betekenis is voor het werk dat er gedaan wordt van alles wat in de hoek staat. Mag het weg? Moet het naar de kringloop? Moet het gerepareerd? enz. Als alles weg is kun je naar een volgende stap.

Een precieze beschrijving van een dergelijke actie kun je vinden door hier te klikken.

In een organisatie

In een organisatie kun je op zoek naar de ruimtes waar ‘troep’ staat opgeborgen. Beroemd zijn de kelder en de zolder maar vaak zijn het ook andere ruimtes die iets uit de loop zijn. De clou is om er voor te zorgen dat alle ruimtes een eigenaar hebben en daarnaast deze eigenaar de tijd en de bevoegdheid te geven om twee keer per jaar volgens de hier geadviseerde methodiek op te ruimen.

Opbrengst?

Het resultaat zal zijn dat uw ‘hardware’ een passende omhulling is voor dat wat er in gebeurt en er niet allerlei verstoppingen zijn die vertragen, afleiden, energie kosten, ergernis opleveren, geld kosten enz.

Meer weten over deze methodieken? Bel me op 06 224 559 02 of stuur me een direct bericht via <a href=http://www.adjustintime.nl//contact


PS: Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *